Elephants walking in the forest

Tack från elefantreservaten

Blogg

Skrivet av

Tack vare alla gåvor till elefanterna nyligen kan många elefantvänliga reservat överleva trots minskad inkomst från turism till följd av Corona. Som tack vill jag dela nedan hälsningar från några av de reservat som får det stöd vi samlat in.

Srithon Tanaseth, ChangChill, Thailand

"Elefanters liv är exakt detsamma som före COVID-19. De njuter av sin dagliga rutin, där de får lov att bara vara elefanter. I år har en del turister börjat komma tillbaka, men långt ifrån tillräckligt många för att vi ska kunna tjäna in vad vi behöver. Våra elefanter har stor tur eftersom stödet från World Animal Protection har hållit oss flytande. Det är den enda anledningen till att vi har kunnat behålla våra elefanter och fortsätta att ge dem det liv de förtjänar. Vi är djupt tacksamma över att du har gett oss den möjligheten."  

Elefant lever ett gott liv efter liv i fångenskap

Mae Gohgae föddes i mitten av 1970-talet och har inte haft det lättaste livet. I åratal drog hon ut timmer från Thailands och Myanmars skogar, och senare användes hon för elefantridning. Innan hon fick sin dotter Mayura födde hon ytterligare en unge, som dog efter några timmar. Nu bor Mae Gohgae och Mayura tillsammans i det natursköna elefantlägret ChangChill, som vi har hjälpt  bli elefantvänliga. "Mae" betyder "mamma" på thailändska, och Mae Goh-gae tar den rollen på allvar. Hon är väldigt beskyddande mot Mayura och släpper henne aldrig ur sikte. Mor och dotter "pratar" ständigt tillsammans med ljud som ekar högt i hela dalen. ChangChill, Thailand 

Jemma Bullock ,Elephant Valley Project, Cambodia

"2022 började lite bättre för oss här på Elephant Valley Project med några besökare i veckan. Men vi är fortfarande i rent överlevnadsläge och har bara råd att betala för det mest nödvändiga. Jag kan ärligt säga att om det inte hade varit för stödet från World Animal Protection så hade vi inte klarat det. Det är hemskt att tänka på vad som skulle ha hänt med elefanterna. Som tur är vet de inte att det är något fel, de lever sina vanliga liv i skogen."  

Elfanter i reservat

Pearl flyttade in i elefantparadiset Elephant Valley Project 2014. Innan dess var hon en arbetande elefant inom skogsindustrin, och hela hennes rygg. är täckt av ärr efter de många hårda slag hon fick då. Lyckligtvis kom Pearl snabbt in i sin nya, trygga tillvaro. Hon blev omedelbart god vän med några andra elefanthonor och började kopiera deras beteende. Hon har kommit särskilt nära den äldre elefanthonan Ning Wan, som blivit en sorts adoptivmamma för henne. Nyligen blev Pearl själv mamma till ungen Diamond, efter att hon rymt på en liten kärlekssemester med en vild elefanttjur  2020. 

Katherine Connor, Jack Edwards, Tiger Tops, Nepal

"Vi har haft öppet för besökare sedan slutet av oktober 2021. Antalet turister är fortfarande mycket lägre än innan pandemin, men vi hoppas att det kommer in fler snart. Vi har det fortfarande kämpigt ekonomiskt. Trots lite mer intäkter är det fortfarande svårt för oss att täcka alla utgifter. Ni har helt enkelt hjälpt oss överleva. Utan ditt stöd hade vi knappast kunnat mata våra elefanter ordentligt eller betala vår personal."  

Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES), Thailand

"Våra byggnader faller isär, men våra djur mår bra och får ändå bästa möjliga vård. I början av året gjorde extremväder det extra svårt för oss att få tag i mat till elefanterna. Skogen var helt uttorkad och de lokala bönderna som vi vanligtvis köper maten från kunde inte odla grödor. Så vi var tvungna att spendera mycket pengar på att resa långt för att köpa mat till våra djur. Stödet från World Animal Protection har hållit BLES vid liv - på allvar. Det finns inget sätt att vi skulle ha tagit oss igenom de senaste två åren utan er. Jag skulle ha behövt hitta nya hem åt elefanterna och stänga reservatet. En mycket skrämmande tanke.”  

Det goda elefantlivet fortsätter  

Thong Dee är cirka 70 år gammal och den äldsta elefanten i BEES-reservatet. När vädret blev kallare började hon kämpa lite med smärta och stelhet på grund av en gammal skelettskada. Hon hade svårt att resa sig och att stå upp. Personalen tände en brasa på natten för att hålla henne varm och hon fick örtomslag, extra tillskott, vitaminer och antiinflammatorisk smärtstillande medicin. Som tur är har hon nu återhämtat sig och kan åter njuta av sin välbehövliga pension efter ett långt och hårt liv. Burm och Emily's Elephant Sanctuary (BEES), Thailand  

Elefant i det vilda

Mur Lah bor med sin mamma Mokijue och storasyster Mokimae i Mahout's Elephant Foundation, där elefanterna kan ströva fritt i skogen. Hon har precis fyllt två, och om hon hade bott i ett traditionellt elefantläger skulle hon snart tas från sin mamma och tränas med brutala metoder. Nu utforskar den äventyrliga elefantungen istället omgivningen tillsammans med sin mamma och försöker locka storasyster Mokimae att leka. Mur Lah har blivit skicklig på att använda sin snabel, och hennes mamma och syster lär henne att plocka läckra löv, ta bort jord från smakrika rötter, kasta damm och lera på hennes rygg för att skydda hennes hud och använda snabeln för att suga upp vatten i munnen. Mahouts Elephant Foundation, Thailand 

Elefantunge med sin mamma

Stort, varmt tack igen till alla som engagerat sig och gett gåvor.  

Läs mer..