1021565

Nu öppnar Europas första reservat för elefanter

Nyheter

Gandhi är den första elefanten i det nyöppnade reservatet Elephant Haven mitt i Frankrike. Här har Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst skapat Europas allra första reservat för elefanter, från djurparker och cirkusar. Med hjälp av bland andra World Animal Protection.

Både Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst har erfarenhet av elefanter från sin tid som anställda på Antwerp Zoo i Belgien. De har startat Elephant Haven som en lugn och trygg plats för elefanter som behöver ett nytt hem, efter att tidigare ha uppträtt på cirkusar eller hållits i djurparker i Europa.

För tyvärr är det inte alltid möjligt att återanpassa elefanterna till sina naturliga livsmiljöer, efter ett kanske långt liv i en cirkusmanege eller i en inhägnad på en djurpark. För de elefanterna vill det nyöppnade reservatet i Frankrike vara ett djurvänligt alternativ, där de kan bli omhändertagna på sina egna villkor och få utlopp för sina naturliga beteenden.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Gandhi

Än så länge finns bara en elefant i reservatet: Gandhi, en asiatisk elefanthona som föddes i frihet 1969. Redan som liten fångades hon in, troligen I Thailand, och har sedan dess levt ett långt liv i olika djurparker.

Eftersom hon har uppnått hög ålder och har en plågsam ledinflammation gjordes bedömningen att hon inte kunde transporteras från Europa för att släppas ut i frihet igen i Asien. World Animal Protection och flera andra organisationer har därför sett till att det nu finns ett elefanthus i reservatet, där Gandhi sedan den 14 oktober kan leva ett bekvämt liv och röra sig fritt över stora områden.

Glädjande nog har Gandhi anpassat sig mycket bra till sin nya livsmiljö och visar stort förtroende för Tony och Sofie. Hon är fortfarande försiktig, men väldigt intresserad av de läckerheter hon får att äta – som vattenmeloner, plommon och citroner.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Reservat och utbildning

Elephant Haven är uppbyggt med elefanternas välfärd i fokus. Här får de gott om utrymme och en behaglig tillvaro utan stress med omtänksamma skötare. Besökare får inte ha någon direktkontakt med elefanterna. Det är bara tillåtet att titta på elefanterna på ett respektfullt avstånd, för att de inte ska bli störda i sin skyddade inhägnad.

Förutom att ge elefanterna trygga liv har Elephant Haven också som utbildningsmål att öka kunskapen om elefanter. Besökarna får inte bara information om förhållandena i reservatet, utan också om elefanternas livsvillkor både i naturliga miljöer och i fångenskap. Det finns även en bredare ambition att öka respekten för djur och miljö i allmänhet.

Verksamheten är beroende av frivilliga bidrag och stöd från samarbetspartner som World Animal Protection. Det finns planer på att bygga tre elefanthus, med plats för tre elefanter vardera. En elefant kan under en dag äta omkring 100 kg mat och dricka upp till 150 liter vatten. Den genomsnittliga årskostnaden för varje elefant beräknas vara mellan en halv och en miljon kronor.

Ge en gåva

Elephant Haven är uppbyggt med elefanternas välfärd i fokus.

Läs mer..