Fem bjørne skal reddes fra deres rustne bure

Fem björnar ska räddas från eländiga liv i bur

Nyheter

En man i Rumänien håller minst fem björnar inspärrade under eländiga förhållanden. Vi sätter nu press på landets regering för att kunna befria björnarna.

Skriv under och kräv att björnarna konfiskeras >>

I Rumänien är det olagligt för privatpersoner att hålla björnar i fångenskap. Ändå har en man i Fantanele i västra Rumänien haft fem björnar i fångenskap i små, rostiga burar på sin tomt sedan de var ungar. De två äldsta björnarna – Donna och Ray – har han haft sedan han köpte dem från djurparken i Brasov 1992. 

Vår rumänska partnerorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) har fått information om att mannen avlar på björnarna och säljer ungarna. Det är olagligt enligt rumänsk lag.

donna_0

Vid ett tillfälle har han haft upp till sju björnar. Hur många björnar han har idag kan vi inte med säkerhet säga, men det är minst fem. 

Plågsamma förhållanden för björnarna

De förhållanden som björnarna lever under är helt oacceptabla. De har mycket lite plats att röra sig på och burgallret ger dem inget skydd mot vare sig stekande sol, regn eller kyla.

Björnarna kan inte klättra i träd, leta efter mat, simma eller gå i ide om vintern, som deras instinkter säger att de ska göra. Det är extremt stressande för dem.

Jagades bort med hagelgevär

Tillsammans med AMP har vi sedan 2005 räddat 94 björnar från miserabla liv i fångenskap i Rumänien. Björnarna har fått ett bra, nytt liv i det stora naturreservatet som vi finansierar i landet.

Underskrifter sätter vi press på regeringen

Enligt lag ska myndigheterna konfiskera björnarna. Men det har ännu inte hänt. Den lokala polisen vill inte engagera sig eftersom mannen har rykte om sig att vara galen och har skjutit både på AMP och andra, som har försökt få tillgång till björnarna.

Därför kräver vi nu att den rumänska regeringen griper in och konfiskerar björnarna. För att sätta press på regeringen samlar vi in underskrifter från djurvänner.

Namninsamlingar som denna brukar få stor spridning i Rumänien, och med press från media kommer regeringen att tvingas ingripa. AMP har vid flera tidigare tillfällen använt trycket från media för att säkra frigivning av björnar från motvilliga ägare.

Hjälp oss att befria Fantanele-björnarna – Skriv under nu >>

Läs mer om vårt arbete för att rädda björnarna i Rumänien >>

Läs mer..