Pressmeddelande: IWC ska skydda valar från att trasslas in i spöknät
Nyheter
Internationella valfångstkommissionen (IWC) ska agera mot att valar trasslar in sig i och dödas av spöknät, alltså kvarlämnad och borttappad fiskeutrustning. Spöknät är bland de största hoten mot valar och andra havslevande djur.
Utfästelsen från IWC kom under dess 67:e möte, som hölls i Florianópolis, Brasilien under förra veckan.
IWC är en internationell sammanslutning som arbetar för att bevara valar. Den möts vartannat åt och för samman länder och organisationer för att diskutera och reglera skyddet av valar jorden runt.
Under mötet uppmanade World Animal Protection framgångsrikt 89 medlemsstater att stötta ett antal förslag – det som blivit känt som “Ghost Gear Resolution’ – som lagts fram av den brasilianska regeringen efter organisationens samarbete med landets miljödepartement. Alla var eniga om bifall.
Ingrid Giskes, som är ansvarig för organisationers arbete mot spöknät, säger:
“Stödet till denna resolution gör att arbetet mot spöknät får ytterligare stöd inom IWC:s strategiska prioriteringar. Vi är glada att IWC kommer att arbeta närmare Global Ghost Gear Initiative (GGGI) för att utveckla arbetet med att förhindra, spåra och avlägsna spöknät för att minska intrasslingen av valar och delfiner. Det är genom samarbeten som dessa som vi kan hantera det massiva problemet med spöknät.”
World Animal Protection grundade GGGI 2015. Det är en allians bestående av fiskföretag, branschorganisationer, regeringar (däribland Sveriges) och andra organisationer som driver lösningar mot spöknät globalt. Runt 600 000 ton fiskeutrustning hamnar varje år i våra hav och är en stor risk för djuren som lever där. Över 136 000 valar, delfiner, sälar och sköldpaddor trasslas in varje år liksom ett enormt antal fiskar.
World Animal Protections arbete för att föra fram problemet med spöknät på IWC-mötet skedde i samarbete med många andra organisationer som WWF, Animal Welfare Institute, Humane Society International – HSI, Environmental Investigation Agency, Greenpeace, Whaleman Foundation, American Cetacean Society och representanter för GGGI:s medlemmar.
Presskontakt World Animal Protection Sverige:
Lise-Lott Alsenius
070-397 2133
lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se