Cattle in flood affected Sakonnakhon province

Flera svåra naturkatastrofer i världen – vi ger mat åt tusentals djur i Thailand

Nyheter

Vårt katastrofhjälpsteam har varit i Thailand för att ge mat åt tusentals djur som drabbats av stora översvämningar. Vi övervakar också situationen för djur i andra naturkatastrofer i världen.

Det ihållande regnet sedan 26 juli i nordöstra Thailand har lett till att 18 distrikt i provinsen Sakon Nakhon och omkringliggande områden råkat ut för översvämningar. Bönderna får kämpa för att deras djur ska överleva i den värsta översvämningen på 43 år.

dji_0185

Området Don Ngew Pattana från luften, omringat av flodvatten.

Den thailändska myndigheten för boskap och utveckling ger mat och akut veterinärhjälp till djuren men har meddelat oss att deras foderlager snabbt har tömts. Vi har under en vecka sett till att 24 000 djur fått mat, främst boskap och vattenbufflar men också en del hungriga katter och hundar.

img_0247

Djuren som får hjälp i första hand har evakuerats från lågt liggande områden till högre belägna platser. Boskapen trängs i evakueringsområden där det lätt kan spridas smitta och oron och stressen kan också bidra till att djuren blir sjuka. 

img_3407

Banyat Thonhamkaew, som leder en lokal boskapsorganisation, förklarar: “Om våra djur blir sjuka kan vi inte ens sälja dem. De är vår investering och vi har köpt dem med hjälp av banklån och för många av oss är de den enda investering vi har.”

Vi håller uppsikt över andra naturkatastrofer i världen, som kan drabba djuren hårt:

Översvämningar i västra och norra Indien

Delstaterna Gujarat och Rajasthan i västra Indien och Assam i öst har drabbats av översvämningar och störtfloder. Myndigheterna tror att åtminstone 600 människor har dött och närmare 25 000 boskap bara i Gujarat och Rajastan. I Assam har en miljon djur drabbats och en halv miljon kycklingar har drunknat.

I Kazirangas nationalpark har runt 70 vilda djur omkommit, inklusive tre utrotningshotade asiatiska noshörningar.

Jordbävningar i Grekland och Turkiet

Den 20 juli drabbades Grekland och Turkiet av en jordbävning som nådde 6.7 på Richterskalan, vilket satte igång en tsunami. Två personer omkom och fem skadades allvarligt på Kos.

Skogsbränder i British Columbia, Kanada

Provinsen British Columbia i Kanada införde undantagstillstånd i två veckor efter att över 150 skogsbränder härjat i området. Både boskap och vilda djur drabbades men eftersom Kanada har resurser att själva hantera katastrofer är det inget vi ingriper i.

Katastrofhjälp till utvecklingsländer

Vi ger endast katastrofhjälp till utvecklingsländer och beräknar att vi ska hjälpa minst 5 miljoner djur fram till år 2020.

Vill du bidra till vårt katastrofarbete för djur? Stöd vårt katastrofhjälpsarbete - ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a Animal 150 (för en gåva på 150kr) eller Animal 400 (en gåva på 400kr). Eller Swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

Läs mer om vårt arbete för katastrofberedskap och hjälp till djur vid naturkatastrofer >>

Vi har under en vecka sett till att 24 000 djur fått mat

Läs mer..