Stena Line

Stena Line, stoppa de grymma och olagliga kalvtransporterna!

Nyheter

Tillsammans med fyra andra djurvälfärdsorganisationer har vi skickat ett protestbrev till Stena Line. Vi gör det efter en färsk undersökning, som visar hur rederiet bidrar till den grymma och olagliga transporten av kalvar från Irland till Frankrike

Det svenska rederiet Stena Line har en historia av att bidra till att hundratusentals kalvar varje år transporteras från Irland till Frankrike. Det handlar om mycket unga kalvar, som bara är några veckor gamla.

Redan 2020 undertecknade nästan 25 000 personer en uppmaning till Stena Line om att stoppa de här transporterna, eftersom de bryter mot EU:s regler för transporter av kalvar. Transporterna pågår under alldeles för lång tid och kalvarna får inte heller den mjölk eller mjölkersättning som de har rätt till.

I ljuset av en ny undersökning tvingas vi nu tyvärr konstatera att Stena Line fortsätter att delta i de olagliga djurtransporterna. Därför har vi och fyra andra organisationer skickat ett protestbrev till Stena Line Europas VD Niclas Mårtensson.

Dokumenterad olaglig djurtransport

Djurvälfärdsorganisationerna Eyes on Animals och Ethical Farming Ireland dokumenterade nyligen en illegal transport, tillsammans med den nederländska EU-parlamentarikern Anja Hazekamp.

Det här undersökningsteamet följde en slumpvis utvald kalvtransport, som Stena Line deltog i, från Irland för en månad sedan. Teamets rapport ger en skrämmande bild av de olagliga förhållanden som kalvarna tvingades genomlida.

Under den totalt extremt långa transporttiden på 50 timmar, fick kalvarna bara mjölkersättning en, enda gång, i början av transporten. Kalvarna befann sig på Stena Lines fartyg Stena Horizon under 18 timmar av resan. Teamet hindrades från att granska hur djuren mådde när de kom fram till slutmålet efter den påfrestande transporten. Från tidigare granskningar vet vi att kalvar då kan vara i mycket dåligt skick och till och med döda.

Stock-image kalv

Genrebild på en kalv

Stoppa djurens lidande

Den här dokumentationen måste nu leda till handling och ett stopp för djurens lidande. Det är oacceptabelt att ett svenskt rederi som Stena Line deltar i en sådan här grym och olaglig behandling av djur.

Vi kräver att Stena Line omedelbart tar tag i de här problemen och värnar om djurens välfärd genom att rätta in sig efter gällande regelverk. Har rederiets ledning varit införstådd med det som skett eller har de förekommit tveksamma beslut på lägre nivåer, utifrån olika länders tolkningar av gällande EU-regler? Hur som helst är det nu hög tid att ställa sig på rätt sida när det gäller regelverk och djurvälfärd och stoppa djurens lidande.

Vi förväntar oss att Stena Line snarast kommer med ett offentligt uttalande om att de regelvidriga transporterna av unga kalvar helt upphör. Ett sådant beslut skulle var det bästa både för kalvarna och Stena Lines rykte som ett laglydigt rederi som tar djurens välfärd på allvar.

Läs brevet

Var med och hjälp djuren

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld, för djuren i Ukraina och på andra ställen där djur utsätts för lidande. Ditt stöd är viktigt för att World Animal Protection ska kunna hjälpa djuren.

Jag vill hjälpa djuren

 

I ljuset av en ny undersökning tvingas vi nu tyvärr konstatera att Stena Line fortsätter att delta i de olagliga djurtransporterna.

Läs mer..