Grise, der nu har fået mere naturlige omgivelser, end de havde før katastrofen

Kompostgolv ger glada grisar

Nyheter

Det startade som förebyggande katastrofarbete - men på köpet fick grisar i Filippinerna självrengörande stall och djurvänligare inhägnader.

När vi sätter in hjälp till djur kan det visa sig att det finns tillfällen då vi kan förbättra deras levnadsförhållanden på andra områden. Det är vårt arbete med grisarna i Filippinerna ett bra exempel på.

Från cement till kompostunderlag

När den värsta tyfonen i Filippinernas historia nådde östkusten för snart ett år sedan påbörjade vi akut katastrofhjälp. Vi delade ut foder och vitamintillskott och såg till att 17 400 djur fick behandling av veterinärer. Efteråt har vi gjort ett stort förebyggande arbete för att se till att grisar, höns och kor är bättre skyddade nästa gång katastrofen anländer.

När vi har hjälpt till att bygga nya och mer tyfonsäkra stall och skyddsrum till djuren upptäckte vi samtidigt en möjlighet att förbättra grisarnas välfärd. Grisarna har varit instängda i cementbås och det trivdes inte de intelligenta och nyfikna djuren särskilt bra med. I de nya stallen och inhägnaderna skapade vi istället ett naturligt underlag i många skikt gjorda av kokosnötsskal, jord, vegetabiliska rester och andra organiska material. Det är billigt och betyder mindre arbete för bönderna eftersom det fungerar som en form av kompost som omvandlar grisarnas skräp till en del av underlaget.

Sunda och glada grisar

”Ett tydligt bevis för att underlagen fungerar perfekt är bristen på lukt. Alla som har varit i närheten av en industriell grisfarm vet hur förfärlig stanken är. Men här kan vi varken känna grisarnas lukt eller lukten från det naturliga underlaget,” förklarar vår katastrofhjälpsmedarbetare Scott Cantin. 

Den största fördelen för grisarna är att nu kan de röra sig mer fritt och de kan rota och gräva i underlaget och bete sig naturligt. Jeniffer Innamarga är en av dem som har fått hjälp med att bygga nya grisstall och inhägnader. Hon berättar: ”Grisarna är så glada och de trivs mycket bättre än de gjorde tidigare. Och det ger mig mindre arbete eftersom systemet är självrengörande. Jag är verkligen glad och tacksam över den hjälp jag har fått.”

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Ett tydligt bevis för att underlagen fungerar perfekt är bristen på lukt. Alla som har varit i närheten av en industriell grisfarm vet hur förfärlig stanken är. Men här kan vi varken känna grisarnas lukt eller lukten från det naturliga underlaget.

Läs mer..