Banker saknar krav på djurskydd när de investerar

Banker saknar krav på djurskydd när de investerar

Nyheter

En enda av Sveriges storbanker ställer krav på djurskydd när de investerar eller lånar ut pengar till företag. Det visar årets granskning av bankernas hållbarhetslöften.

8 av 10 konsumenter tycker att det är mycket viktigt eller viktigt med ett starkt djurskydd när de köper kött och mejeriprodukter. Men de flesta känner inte till att deras sparpengar samtidigt kan investeras i företag som är hårt kritiserade för bristande djurskydd.

Några exempel är djur som lever i trånga burar, suggor som fixeras så att de inte kan röra sig när de har kultingar och svansklippning på grisar, vilket är en konsekvens av att grisarna mår så dåligt att de gnager av svansen på varandra. 

 Djurskyddet verkar vara en blind fläck i finansvärlden, trots att så många svenskar värderar frågan högt. Det är dags att bankerna börjar ställa krav på företag att leva upp till åtminstone de mest grundläggande kraven på djurvälfärd, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, som är ny partner i Fair Finance Guide Sverige.

Mother pig in sow stall

Med World Animal Protection som ny partner kommer djurskydd att bli ett nytt tema i Fair Finance Guides hållbarhetsrankning av storbankerna.

Fair Finance Guide Sverige består nu av Amnesty, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och World Animal Protection. Tillsammans ger dem ett brett perspektiv i hållbarhetsfrågor.

 Djurskydd handlar inte bara om etik. De företag som har sämst djurskydd är också starkt kopplade till klimatkrisen, miljöförstöring och antibiotikaresistens, vilket gör att det också är en hållbarhetsfråga, säger Jakob König, Sveriges Konsumenter.

djurskydd_ny_0

Svenska bankers hållbarhetsbetyg 2019

Djurskyddet verkar vara en blind fläck i finansvärlden, trots att så många svenskar värderar frågan högt