Olifanten bij Happy Elephant Care Valley

Thailändsk turistattraktion blir elefantvänlig

Nyheter

Happy Elephant Valley i Chiang Mai ska bli en elefantvänlig attraktion. Tillsammans med några av världens mest inflytelserika reseföretag ser vi till att göra övergången så snabb och djurvänlig som möjligt

Detta åtagande kommer att stoppa all direktkontakt mellan turister och elefanter i parken och kunna möta den ökande efterfrågan på elefantvänliga attraktioner. Detta stora steg för elefanter kan vi ta tack vare våra supportrar och stora reseföretag som TUI Group, Thomas Cook Group, med flera. Vi är tacksamma för det generösa stödet från TUI Care Foundation, som hjälpt oss nå denna milstolpe.

Elefanter är vilda djur som bara kan kuvas, inte tämjas på riktigt. Attraktioner som tillåter direktkontakt mellan turister och elefanter använder brutala metoder för att kunna kontrollera djuren.

Men på elefantvänliga attraktioner hålls djuren på säkert avstånd, så dessa grymma metoder behövs inte.

mother_elephant_jokia_at_happy_elephant_care_valley

Gladare nya liv

Tills helt nyligen tillät Happy Elephant Valley turister att rida på elefanterna. De stoppade detta efter att ägarna försäkrats av researrangörerna att turister blir mer och mer avståndstagande till sådana aktiviteter och att de vill se elefanter vara elefanter. Efter denna övergång slipper också elefanterna att badas och matas av turister.

I september 2017 presenterade vi tillsammans med en grupp ledande reseföretag en djurvänlig affärslösning. Vi visade också att turister blir allt mer medvetna om djurplågeriet bakom elefantridning och -shower och att efterfrågan på etiskt resande ökar.

1021397

Denna övergång kommer att tillåta elefanterna att bli fria att bete sig som de skulle i det vilda, kunna ströva, äta gräs och andra växter och bada i lera, vatten eller sand. Och turister kan uppleva detta mirakel på säkert avstånd.

Den förnyade anläggningen tros öppnas i början på 2019.

Attityder förändras  

Många anläggningar i Thailand erbjuder fortfarande elefantridning. Om du kan rida på en elefant innebär det att djuret har tvingats genomlida en grym intensiv träningsprocess för att bli undergiven nog att bära människor i hettan dag ut och dag in.

En enkät som gjordes 2017 av undersökningsföretaget Kantar visade att antalet personer som tycker att elefantridning är acceptabelt har minskat med 9% på bara tre år, från 53% till 44%. Den visade också att 80% av turisterna skulle föredra att se elefanter i sina naturliga omgivningar.

Detta visar att elefantvänlig turism är på uppgång.

1021387

Vår högsta chef, Steve McIvor, säger: “Med stöd av världens ledande reseföretag är denna överenskommelse en viktig milstolpe för World Animal Protection. Den kommer att visa att hög välfärd för elefanter kan bli kommersiellt gångbart för attraktionsägarna och uppmuntra dem till att värdesätta och ta väl hand om sina djur.

“Happy Elephant Valley står för en banbrytande utveckling för både elefanter och turister. Det blir en verklig förebild, en attraktion där turister kan se elefanter bete sig naturligt. Det kommer att visa att elefantvänliga upplevelser är möjliga utan att pracka på människor interaktioner som innebär djurplågeri.”

Läs mer om vad du som turist kan göra för att undvika attraktioner som innebär djurplågeri

Vill du ge ett bidrag till vårt arbete för att rädda elefanterna?

Ge en gåva idag