Hundratals delfiner utnyttjas i nöjesindustrin i Europa
Nyheter
I nöjesindustrin uppträder delfiner under cirkusliknande förhållanden och lever ett mycket begränsat och onaturligt liv i sina bassänger. Vi listar länderna i Europa du som delfinvänlig resenär ska se upp med – inte minst Sverige.
Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:
”Livet i fångenskap är mycket onaturligt för delfiner, som hör hemma i haven där det kan simma långa sträckor och interagera med en mängd andra djurarter. I delfinarierna tränas de att uppträda för publik i utbyte mot mat. Bassängerna är extremt begränsade jämfört med deras naturliga livsmiljö och de är isolerade från andra djur. Det är inte djuretiskt försvarbart att tjäna pengar på delfinernas bekostnad genom att ha dem i fångenskap på det här sättet”.
World Animal Protections sammanställning visar att i Europa hålls totalt 308 delfiner i fångenskap i 14 länder. Det handlar om en mycket lukrativ industri: en enda delfin i nöjesindustrin kan generera inkomster på så mycket som 20 miljoner kronor per år.
Spanien är det land där det finns i särklass flest delfiner: 93 stycken, vilket alltså är nästan en tredjedel av alla delfiner i nöjesindustrin i hela Europa. I Portugal respektive Ukraina finns över 30 delfiner. Nederländerna, Frankrike och Italien har omkring 25 vardera.
Sverige på nionde plats
Även Sverige finns med på en föga smickrande niondeplats på listan över europeiska länder med delfiner i fångenskap. I Kolmårdens delfinarium hålls för närvarande 12 delfiner.
Kolmården meddelade förra året att djurparken ska sluta med sina delfinshower och i stället fokusera mer på att skydda hotade djurarter. Men när det ska ske är fortfarande oklart – och delfinerna fortsätter att uppträda för publik.
Sandra Jönsson säger:
”Vi har länge arbetat för att få stopp på delfinshowerna. Vi välkomnar givetvis Kolmårdens beslut att sluta med föreställningarna, men nu är det viktigt att delfinerna så fort som möjligt kommer till nya, djurvänliga platser där de kan leva så bra och naturliga liv som möjligt. Vi vill också att Kolmården förbättrar delfinernas situation redan nu genom att ge dem semester, så att de slipper delta i fler shower före flytten. En delfinshow liknar mer en stationär cirkusföreställning än en utbildande miljöberikning och det är inte förenligt med djurparkernas uppdrag”.
Länder med delfinarier i minoritet
I de flesta länder på den europeiska kontinenten finns det glädjande nog inte några anläggningar för underhållning med delfiner.
Länder som Kroatien, Cypern, Ungern, Schweiz, Luxemburg, Slovenien, Norge och Storbritannien har lagar som antingen helt förbjuder eller avsevärt begränsar visningen av marina däggdjur i fångenskap.
Och samtidigt som Sverige förhoppningsvis snart är delfinfritt, har även det stora delfinlandet Frankrike gått i samma riktning. Här antogs 2021 en lag som garanterar att den nuvarande generationen av delfiner i fångenskap kommer att bli den sista i Frankrike.
Var med och gör TUI delfinvänligt
Reseföretagen som marknadsför delfinshower spelar en viktig roll för att turister ska välja att besöka anläggningar med delfiner. TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner i fångenskap. Tillsammans kan vi vara en stark röst för delfinerna och ändra på det.
Var med och påverka TUI att tänka om. Skriv på vår namnlista för att TUI ska bli delfinvänligt:
Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld
World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.
Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.
World Animal Protections sammanställning visar att i Europa hålls totalt 308 delfiner i fångenskap i 14 länder.