Nu leger de: Bjørneungerne bliver stærkere dag for dag

Nu leker de: Björnungarna blir starkare för varje dag

Nyheter

De första veckorna var kritiska – men de två övergivna björnungarna som vi nyligen räddade växer och trivs. Det finns hopp om att de kan återvända till naturen när de blir tillräckligt gamla.

I mitten av mars berättade vi hur två fyra veckor gamla björnungar hittats ensamma och övergivna i en skog i Rumänien och flyttats till Zarnesti-reservatet, som vi finansierar.

Ungarna växer och leker

De första veckorna var kritiska eftersom immunförsvaret var väldigt svagt hos de två små björnhanarna, och i den åldern är björnungar fortfarande helt beroende av sin mammas mjölk. I naturen hade de diat sin mor upp till tvåårsåldern. I reservatet har två anställda trätt in i  björnmammans ställe och ger ungarna nappflaskor med getmjölk, blandat med äggula och honung. I början fick ungarna mat varannnan timma men nu klarar de sig med att äta var tredje timme.

p3160922

Lyckligtvis har ungarna klarat sig bra denna första tid och väger nu över fyra kilo var. De är friska och pigga men personalen är lite bekymrad över att den ena ungen verkar ha ett problem med sitt ena öga. Veterinären håller extra koll på honom för att se om han kommer att få problem med synen.

I övrigt går utvecklingen för båda ungarna åt rätt håll och de har börjat röra sig mer och leka med varandra. Ena dagen är ena ungen mer lugn medan den andra är mer leksugen – och nästa dag är det tvärtom. Den unge som har problem med ögat är dock oftast lugn medan den andra är en smula mer aggressiv.

Björnungarna ska tillbaka till naturen

När björnarna blivit tillräckligt starka ska björnspecialisterna i reservatet överväga om de kan sättas ut i naturen igen. De måste vara minst två år gamla för att kunna klara sig själva i det fria. Annars riskerar de att dödas av andra hanbjörnar i en kamp om territorium, mat eller björnhonor. Därför är det mycket viktigt att ungarna hinner växa sig tillräckligt stora och starka för att kunna klara sig själva innan de kommer tillbaka till naturen.

p3160972

För att vänja dem vid förhållandena i naturen hålls de i ett område som ligger lite avsides, där de har så lite kontakt med människor som möjligt. Men ungarna bör också vara i närheten av reservatets huvudområde, där de flesta vuxna björnar bor, så de kan vänja sig vid att höra, lukta och se andra björnar.

Kan inte sättas ut nära människor

När ungarna har vuxit till sig kommer de att föras till ett skyddat skogsområde i Rumänien. De kan inte komma tillbaka till den skog där de hittades eftersom den ligger nära mänsklig bebyggelse. I Rumänien är det ett växande problem att björnar söker sig in till städerna för att leta efter mat. Det kan vi inte riskera att dessa två ungar gör, särskilt nu när de har vant sig vid människor.

Normalt får de björnar som flyttar in i Zarnesti-reservatet ett namn. Men personalen har beslutat att inte ge de två ungarna namn eftersom de är vilda björnar som ska tillbaka till naturen – och vilda björnar behöver inga namn.

Läs mer om vårt arbete för att rädda björnar i Rumänien

Läs mer..