Lejon i det vilda

Arbetet med att stoppa uppfödningen av lejon i Sydafrika  

Nyheter

Tack vare allt engagemang för att hjälpa lejonen i Sydafrika går arbetet framåt. På filmen nedan tackar Edith svenska supportrar. 

Edith Kabesiime är vår kampanjansvarig för vilda djur i Afrika. Varmt tack till alla som gett en gåva, delat våra inlägg i sociala medier och på andra sätt engagerat er för lejonen.

Bakgrund

Fler än 8 000 lejon föds upp intensivt under grymma förhållanden på kommersiella gårdar i Sydafrika på 300–400 anläggningar. Deras destination är landets turism-, jakt- och lejonskelettindustri. Lejonskelett exporteras lagligt till Asien för användning i traditionell medicin via Sydafrikas kvotsystem. Kvotsystemet definierar antalet lejonskelett som Sydafrika lagligen kan exportera varje år och är satt till 800 skelett. 

År 2018 utmanade National Council for Societies for the Prevention of Cruelty to Animals, tillsammans med flera organisationer i Sydafrika, lagligheten för kvotsystemet. Som ett resultat avgjorde Sydafrikas högsta domstol, under 2019, att kvoten är olaglig på grund av de förhållanden som fångade lejon hålls i. I väntan på ett nytt beslut av regeringen har kvoten pausats, vilket har lett till att det inte finns någon koll på antalet skelett som exporteras.  

Sedan 2010 har fler än 3 500 lejonskelett importerats till Vietnam, vilket står för hälften av den legala importen globalt. Detta rankar Vietnam högst bland alla länder som importerar lejonskelett och det innebär att samma antal lejon kan ha dödats för  att tillgodose efterfrågan.  

Som svar på coronapandemin har Vietnam gått med på ett tillfälligt förbud mot import av lejonskelett till landet. 

Då kvoten tillfälligt pausats i Sydafrika och importen av lejonskelett till Vietnam tillfälligt förbjudits är industrin i under utredning. Denna situation ger ett unikt tillfälle för oss och våra samarbetsorganisationer, Blood Lions i Sydafrika och Education for Nature Vietnam, att utmana industrin i syfte att avskaffa kvoten i Sydafrika och göra importförbudet i Vietnam permanent. 

Unik position 

Såvitt vi vet är vi den enda organisationen som är aktiv i båda länderna. Det gör att vi samtidigt kan påverka utbud och efterfrågan i handeln. Vi hoppas kunna påverka den ekonomiska lönsamheten för lejonavel och i slutändan stoppa uppfödningen av lejon i fångenskap. 

Här är några av de aktiviteter som vi hittills har genomfört i Sydafrika och Vietnam:

  1. Utfört forskning i Sydafrika. Vi har sammanställt två vetenskapliga rapporter om zoonoser och djurens välbefinnande. Vi är den enda organisationen som arbetar i Sydafrika genom vår partner Blood Lions, som har presenterat forskning i olika fora för att förespråka ett slut på avelsindustrin.  

  1. Vi presenterade vår forskning i oktober 2020 för en panel som inrättats av Sydafrikas miljöministerium. Regeringen gav panelen uppdraget att undersöka kvotsystemet efter de offentliga protesterna mot lejonuppfödning och export av deras ben. Panelen har ännu inte offentliggjort sina rekommendationer. 

  1. Presentationen av forskningen var en del av en kampanj för att öka allmänhetens kunskaper om lejonaveln i Sydafrika, liksom vår uppmaning till G20-ledare att ta avgörande steg för att stoppa den globala handeln med vilda djur. Genom vår partner, Blood Lions, mobiliserade vi våra anhängare för att delta i en lejondag, som samlade mer än tusen konstverk från hela världen. Konstverken har använts för att skapa gigantiska reklamtavlor i Sydafrika för att öka kunskapen om frågan. 

  1. För att visa vår lösning utvecklar vi för närvarande en plan för hur industrin kan göra en stegvis utfasning, inklusive nästa steg för att skydda lejonen som idag lever i lejonparker, när regeringen går med på att förbjuda lejonuppfödning. Vi utvecklar kommande steg i samarbete med andra organisationer i Sydafrika, samt drar lärdomar från vårt arbete med att stoppa björngalla i Sydkorea och Vietnam. 

  1. I Vietnam inriktar vi oss på premiärministern. Vi delar med oss av vår forskning för att trycka på för ett permanent förbud av import av lejonskelett.   

  1. Vår forskning översattes från engelska till vietnamesiska och skickades till nästan 500 medlemmar av nationalförsamlingen i Vietnam. Målet här, förutom att öka medvetenheten bland parlamentariker, är att skapa allierade som kommer att stödja vår begäran om ett permanent förbud. 

  1. Genom vår partner ENV ökar vi medvetenheten i Vietnam om zoonoser och handeln med vilda djur genom att använda handeln med lejonskelett som exempel. ENV mobiliserade också sina anhängare för lejondagen i Sydafrika och även för G20.  

  1. Vi planerar att samarbeta med ambassader i Vietnam som aktivt arbetar för att stoppa den olagliga handeln med vilda djur. Vi uppmuntrar dem att stödja vår kampanj och hjälpa oss att sätta press på Vietnams regering att införa ett permanent förbud. 

Förutom dessa insatser utforskar vi även andra sätt att sätta press på relevanta intressenter, både i Sydafrika och Vietnam, för att stödja vår kampanj. Det inkluderar bland annat att arbeta med ett filmbolag som har producerat en dokumentärfilm om handeln med lejonskelett. 

 

Läs mer..