elephant being used for rides in Thailand

Brutal misshandel av elefant filmad i Thailand

Nyheter

World Animal Protections team i Thailand kräver nu att landets parlament ingriper för att stoppa elefantmisshandel. Bakgrunden är filmklipp som visar hur en elefantskötare aggressivt slår en elefant hårt flera gånger.

Filmad elefantmisshandel – Varning för obehagligt innehåll!

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

Vårt thailändska team har uppmärksammat ett fruktansvärt fall av elefantmisshandel i den thailändska turistindustrin. En mahout, elefantskötare, filmades när han högg en elefant med ett krokredskap i Ayutthaya.

Ayutthaya-provinsen är ett av de områden i Thailand där elefanter regelbundet används för turister att rida på. Området har fått mycket kritik från både thailändska och utländska turister för att elefanterna behandlas på ett grymt sätt.

World Animal Protections thailändska kontor har nu överlämnat en skriftlig begäran till det thailändska parlamentets miljöutskott om att det här djurplågeriet ska utredas. Utskottet uppmanas att använda sin befogenhet att undersöka vad som hänt men också om elefantlägret där händelsen inträffade har tillstånd att hålla elefanter och i så fall följer gällande djurskyddsregler.

Videoklippen med den brutala misshandeln understryker hur viktigt det är att det thailändska parlamentet antar det nya lagförslaget som vi står bakom, om bättre skydd för elefanter. Lagen som nu behandlas av parlamentet skulle innebära kraftigt förbättrade levnadsförhållanden för elefanterna.

Djurvänlig turism

Lina Dahl säger:

Det som visas i videon är bara ett exempel på den grymhet som många andra thailändska elefanter utsätts för. Tyvärr är det i dag inte ovanligt att vilda djur utnyttjas i turistindustrin runt om i världen. World Animal Protection anser att elefanter och andra vilda djur hör hemma i sina naturliga livsmiljöer, där de ska behandlas med respekt utifrån sina naturliga beteenden.

För att kunna stoppa lidandet för vilda djur i turistindustrin samarbetar vi med den globala resebranschen. Vi uppmanar reseföretag att inte erbjuda sina kunder några besök på anläggningar som på något sätt använder vilda djur som underhållning. Det finns också enkla, praktiska saker du som turist själv kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa.

Här hittar du vår lista över djurvänliga reseföretag och tips på vad du kan göra för att vara en djurvänlig turist:

Mer om djurvänlig turism

För att kunna stoppa lidandet för vilda djur i turistindustrin samarbetar vi med den globala resebranschen

Läs mer..