Kolmården Delfin

Kolmården måste ge delfinerna en djurvänlig flytt

Nyheter

I Kolmården uppträder delfiner fortfarande i shower – över ett år efter att ägaren meddelade att delfinariet skulle stängas. I en artikel i Dagens Nyheter uppmanar nu vår generalsekreterare Roger Pettersson Kolmården att garantera att delfinerna flyttas till en djurvänlig plats.

Delfiner i Kolmården dyrepark, Sverige

Roger Pettersson, generalsekreterare i World Animal Protection Sverige, säger:

”Att leva i begränsade bassänger och uppträda i shower är en mycket onaturlig tillvaro för delfiner. Det räcker inte att Kolmården aviserat att delfinariet ska stänga. Kolmårdens ägare Parks and Resorts måste presentera mer konkreta planer för vad som ska hända med delfinerna så att de får ett bra liv efter flytten. Annars är risken att de hamnar i en nytt delfinarium där de används i shower även i fortsättningen”.

Vilda djur ska få vara vilda

Sedan 1969 har Kolmårdens djurpark genomfört föreställningar med delfiner. Delfinariet har återkommande varit föremål för en kritisk debatt om djurvälfärd, inte minst från World Animal Protection Sverige. Vår självklara grundinställning är att vilda djur trivs bäst i sina naturliga livsmiljöer. 

Roger Pettersson säger:

”Vi anser att man borde förbjuda djurparker från att ha marina däggdjur i fångenskap, då de omöjligt kan tillfredsställa deras behov. Särskilt illa är det med djurparker som Kolmården, där djuren används i delfinshower och enbart finns till för att underhålla människor. Det är grymt mot delfinerna”.

Delfinernas välfärd i fokus

Det viktigaste nu är att Kolmården ser till att delfinerna inte hamnar ur askan i elden. De måste omplaceras till nya djurvänliga liv och inte komma till någon annan onaturlig miljö, där de återigen används i nöjesindustrin. Därför är det oroväckande att Kolmården enligt Dagens Nyheters artikel håller på att undersöka om delfinerna kan överflyttas till en annan djurpark. 

delfin kolmården onaturlig miljö

Delfiner är vilda djur som hör hemma i världshaven, där de obehindrat kan simma över stora ytor. Ett alternativ är dock ett djurvänligt reservat, där de i så stor utsträckning som möjligt kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Här är djurens intressen i centrum och besökare måste vara noga med att visa respekt och inte störa dem. 

World Animal Protection stödjer exempelvis det arbete som World Cetacean Alliance gör, för att upprätta havsreservat för valar och delfiner runt om i världen som kallas Whale Heritage Site.

Roger Pettersson säger:

”Parks and Resorts måste sätta delfinernas välfärd i fokus – både efter flytten och medan de fortfarande är kvar i Kolmården. Att Kolmården nu under sommarens högsäsong har flera föreställningar per dag med delfiner som ska utföra cirkuskonster till hög musik skapar ingen bra livsmiljö för delfinerna. I väntan på en djurvänlig flytt bör de i stället få slippa att uppträda och bete sig onaturligt för att underhålla besökare”.

Till Dagens Nyheters artikel

 

Vill du vara med och hjälpa djuren?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djuren! 

Kolmårdens ägare Parks and Resorts måste presentera mer konkreta planer för vad som ska hända med delfinerna så att de får ett bra liv efter flytten.

Läs mer..