Therese Lilliesköld är biolog och hennes specialområde är relationer mellan djur och människor. Det är också temat för hennes nya bok ”Att trösta en elefant”, som handlar om hennes gripande möten med elefanter.

Gripande berättelse om möten med elefanter

Nyheter

Therese Lilliesköld är biolog och hennes specialområde är relationer mellan djur och människor. Det är också temat för hennes nya bok ”Att trösta en elefant”, som handlar om hennes gripande möten med elefanter.

Bok: Att trösta en elefant: Om gränslös kärlek, svek och evig saknad, Liberata Bokförlag
Författare: Therese Lilliesköld 
Recensent: Siw Ågren

Boken är en stark personlig skildring, baserad på författarens upplevelser som volontär på ett djurhem för elefanter i Thailand. På djurhemmet arbetade personalen för att hjälpa unga elefanter att komma över traumatiska upplevelser, som förlusten av sina mammor. 

Det här är framför allt en berättelse om kärlek – om djup, innerlig kärlek som existerar långt bortom dödens gräns. Men det är också en beskrivning av ond bråd död, trolöshet, sorg, ledsenhet och inte minst saknad. 

Therese Lilliesköld förmedlar sina upplevelser och känslor med djup och intensitet. Hon tar med läsaren i en värld av lust, tillgivenhet, inlevelse, och glädje, men också av ilska och förtvivlan.

Texten kommer nära

Känslor fyller en viktig funktion mellan oss människor. Men också mellan djurindivider och mellan oss människor och djurindivider. Alla dessa känslor mellan olika arter och mellan individer av samma art, framkommer med stor tydlighet i boken. 

Texten kommer så nära att jag riktigt kunde känna in elefanten Ging Mai när hon ”pysslade” och knöt upp klädesplagg med sin snabeltipp. Och jag var i känslan med och ”nattade” Ging Mai, lät henne hålla min hand med sin snabel och låg tätt intill för att skapa trygghet. 

Det var lätt att leva sig in i Hopes irritation och frustation, men också hans utvalda tillfällen av njutning. Jag log när jag för min inre syn såg Jabu och Hope sova tätt tillsammans med snablarna lindade om varandra. Jag grät intensivt när Ging Mai mördades. Ging Mais liv – eller död – användes som ett hot, ett straff, en bricka i ett cyniskt spel för politiska gallerier. 

Naturliga beteenden och utsatthet

Jag får lära mig mycket om elefanters naturliga liv. Det liv som de självklart ska ha. Om deras uppväxt, beteenden och omsorg om varandra. Om deras utsatthet och hur de ledsamt nog, fortfarande exploateras av människor.

Även om bokens huvudpersoner är de räddade elefanterna Hope, Jabu och Ging Mai, så går det inte att utesluta hunden Jonnie och hans flock med bland andra, Goldie, Silver, Brutus och 17-åriga Gizmo. Dessa hundar som helt levde sina egna liv. Och gav mig möjlighet att ta del av och lära mig av deras vardag. 

Författaren skriver väldigt utlämnade om sina personliga upplevelser och hur hennes liv påverkades under lång tid efter vistelsen på djurhemmet. Boken griper tag om ens innersta väsen och jag är glad jag fick följa med författaren på denna resa i tid och rum. Och jag hoppas att många med mig gör detsamma.

Om författaren

Therese Lilliesköld är både biolog med fokus på etologi och antrozoolog - ett tvärvetenskapligt ämnesområde som behandlar relationer mellan människor och andra djur. 

Utöver sitt författarskap håller Therese föreläsningar och utbildningar för myndigheter och organisationer genom sitt företag Empatia. Hon håller nu på att doktorera och undersöker bland annat vår relation till djur, inom en forskarskola som handlar om hur vi ska skapa ett hållbart samhälle. 

Vill du hjälpa djur som lider?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Ja, jag vill hjälpa djur!

Läs mer..