Fiona the turtle, made entirely of recycled ghost gear

En sköldpadda av plast avslöjar den verkliga kostnaden för plastskräp i havet

Nyheter

Plastsköldpaddan har rest jorden runt för att öka kunskapen om faran med spöknät, som förstör livet för tusentals djur i havet

Havslädersköldpaddor är verkligen speciella djur. De är störst av alla sköldpaddor och snabbast av alla reptiler. Dessa havsjättar kan väga upp till 700 kg. De är också synnerligen beresta.

Havslädersköldpaddor i Indo-Pacific gör en episk resa över Stilla Havet som tar 10–12 månader i anspråk och tar dem genom många länders territorier. Olyckligtvis har denna migration blivit allt mer kantad av fara och får ofta en dödlig utgång.

Kris för havslädersköldpaddor

Antalet havslädersköldpaddor i regionen Indo-Pacific har minskat med 80% på bara tre generationer, och hamnat på listan över utrotningshotade arter. En av deras största fiender är spöknät, alltså förlorad eller kvarlämnad fiskeutrustning

Deras rutt tar dem till några av världens mest intensivt fiskade områden på jorden, liksom till North Pacific garbage patch – världens största ansamling av plastskräp i havet.

Sköldpaddorna hittas intrasslade i nät och kvävs av det. Många dör också av att de förväxlar plast med sin naturliga föda – maneter.

Möt Fiona

Plastsköldpaddan på bilden heter Fiona och hon är inte din vanliga havslädersköldpadda. Hon är gjord uteslutande av bärgat spöknät och har skapats av den brittiska konstnären Katrina Slack.

För att få fram materialet till Fiona, och andra spöknätsskulpturer, tog vi kontakt med Surfers Against Sewage. På en helg tog 3 000 volontärer bort 150 kilometer spöknät på 123 stränder.

Problemet med spöknät

Trots att många människor är medvetna om problemen som vårt plastberoende orsakar marint liv, vet inte många om problemet med spöknät.

Spöknät orsakar kaos under vågorna och dödar över 136 000 valar, delfiner, sälar, sjölejon och sköldpaddor, inklusive lädersköldpaddor, varje år.

När ett nät, en krok eller annan fiskeutrustning drivit iväg fortsätter den att göra det den är tillverkad för: att fånga in och döda. Det kan fortsätta i upp till 600 år.

fiona_1

Fionas migration

Materialet som användes för att skapa Fiona samlades in i England men dess ursprung är internationellt. Fiona har sedan hon skapades haft uppdraget att sprida information om spöknät och dess förödande effekt på havslädersköldpaddor och annat liv i havet.

Hittills har hennes resa tagit henne från World Animal Protections huvudkontor i London, hela vägen till företaget Thai Unions kontor i Kalifornien och på vägen stannat till på Londons naturhistoriska museum, lokala evenemang och ett internationellt ministermöte.

Hjälper havslädersköldpaddor

Tillsammans med våra partners i vårt Global Ghost Gear Initiative (GGGI)  förespråkar vi metoder och teknik för att hantera fiskeutrustning.

I juli i år lyckades vi förmå FN-organet FAO att anta riktlinjer för hur fiskeutrustning ska märkas. Det möjliggör för utrustningen att spåras tillbaka till källan, hittas lättare och är ett viktigt verktyg för att bekämpa illegalt fiske.

Det är en stor seger för djur som sköldpaddorna, som lätt trasslas in i spöknät. Vi är tacksamma över stödet från våra GGGI-partners som hjälpte oss med detta.

Engagerar fiskenäringen

Thai Union, som är ett av världens största fiskeföretag, gick med i GGGI förra året. Beslutet att gå med visar företagets vilja att hantera problemet och är en förebild för hundratals andra globala varumärken.

Det är bara med hjälp av fiskeföretag som Thai Union och andra företag och regeringar, som vi kan göra Indo-Pacifics havslädersköldpaddors migration säker för kommande generationer.

Vi hoppas att Fionas budskap når tillräckligt många människor innan världen förlorar dessa magnifika havsjättar för gott.