World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Namninsamling för Thailands elefanter

Nyheter

Tusentals elefanter lever i dag i fångenskap i den thailändska turistindustrin. Det är främst genom avel som utnyttjandet kan fortsätta. World Animal Protection har därför startat en namninsamling för ett förbud mot avel med elefanter i Thailand.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

Många som åker på semester till Thailand känner förmodligen inte till hur hänsynslöst elefanter behandlas i turistindustrin. Bakom den inbjudande reklamen för olika typer av elefantupplevelser finns en mycket brutal verklighet som turisterna inte får se. World Animal Protection arbetar för ett förbud mot elefantavel för att hindra att fler elefanter föds in i det här lidandet.

Var med och uppmana de thailändska beslutsfattarna att förbjuda avel med elefanter i fångenskap.

Skriv på namninsamling här

 

3 000 elefanter

Den thailändska elefantindustrin växte mycket kraftigt under 2010-talet.

Totalt fanns 2020 runt 3 000 elefanter på 246 olika platser. Turister betalar för att besöka elefantanläggningar där de kan klappa, mata, fotografera, tvätta och rida på elefanter eller se när de uppträder i shower.

Vilda djur hör inte hemma i fångenskap och elefanter är särskilt problematiska att hålla i miljöer som är onaturliga för dem. De rör sig över stora områden i frihet och skapar starka relationer till varandra. Tryggheten i de här sociala mönstren är svåra att skapa i fångenskap.

Det är inte naturligt för elefanter att ha närkontakt med människor även om de är födda i fångenskap. Därför kan de utsättas för grymma träningsmetoder för att lära sig att göra som tränarna vill, så att de kan användas för att roa turister på olika sätt.

”The Crush”

Lina Dahl säger:

Grymheterna för elefanterna i den thailändska turistindustrin börjar redan när de separeras från sina mammor i mycket ung ålder och utsätts för en systematisk nedbrytningsprocess som kallas ’The Crush’ och kan vara mycket plågsam.

Syftet med The Crush är att elefanternas självständighet ska ”krossas”, så att de blir tillräckligt lydiga för att kunna användas som riddjur åt turister och utföra konster som underhållning. De kedjas fast, svälts och misshandlas när de ska tämjasoch lära sig att göra som tränarna vill.

Efter den här inledande träningen skickas elefanterna till olika platser för att ägarna ska kunna tjäna pengar på dem. Elefanter som är svåra att kontrollera kan utsättas för mycket brutal bestraffning. Skötarna kan till och med slå elefanterna med vassa krokar, så att de av rädsla för smärta lär sig att lyda skötarnas befallningar.

Många hälsoproblem

Många hälsoproblem har rapporterats hos elefanter på thailändska turistorter – som skador orsakade av ridsadlar, fotproblem eftersom turister rider långa sträckor på elefanterna på hård eller ojämn mark och begränsad tillgång till veterinärvård.

När elefanterna inte har kontakt med turister hålls de vanligen ensamma på betonggolv i korta kedjor, så att de har små möjligheter att röra sig. Ofta får de näringsfattig föda och har begränsad tillgång till veterinärvård.

Dåliga levnadsförhållanden kan också ge elefanterna långvariga psykiska problem. Undersökningar av elefanter i fångenskap har kunnat konstatera att de uppvisar onaturliga, upprepade beteenden, som att stå och gunga eller skaka på huvudet. En stor andel av thailändska elefanter i fångenskap misstänks lida av posttraumatisk stress på grund av grymheter de utsatts för.

Lina Dahl säger:

Vi måste alla göra vad vi kan för att förbättra den fruktansvärda situationen för elefanterna i Thailand. World Animal Protection uppmanar resebolag och turister att ta avstånd från all form av underhållning med elefanter. Samtidigt bidrar vi till att elefanter i turistindustrin får nya, trygga liv i djurvänliga reservat. För att vi snabbt ska kunna minska elefanternas lidande hoppas jag att många skriver under vår namninsamling för ett avelsförbud.

Skriv på namninsamling här

 

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Resebolaget easyJet Holidays antar djurvänlig policy

Nyheter

Storbritanniens snabbast växande researrangör easyJet Holidays meddelar nu att alla företagets erbjudanden ska vara djurvänliga. Det sker efter att World Animal Protection haft kontakter med företaget sedan 2020 för att diskutera djurvälfärd.

Delfin kvävd till döds i Kolmårdens delfinarium

Nyheter

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele har dött. Hon dog den 15 januari och nu har obduktionsrapporten offentliggjorts i media. Den visar att hon kvävdes av konstgjord tång i sin bassäng.

Nu stängs skräck- anläggningen Miami Seaquarium i USA

Nyheter

Efter hård kritik från amerikanska myndigheter måste Miami Seaquarium i Florida sluta med sina delfinshower. Det är en stor framgång som World Animal Protection arbetat för sedan 2019.