pytonorm

Kampanjseger: Nu stoppas reptilmarknaden i Doncaster

Nyheter

Reptilmarknaden i Doncaster i Storbritannien kommer att slå igen sina dörrar för gott i sommar. Det sker efter att vi under två år har protesterat mot den här grymma behandlingen av djur.

Charlotte Regan, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection, säger:

"Vi är mycket glada över att den här marknaden nu kommer att stängas, efter att vi publicerat bevis på olaglig handel och 75 000 av våra supportrar stött kravet på att marknaden ska stoppas. Även reptiler som föds upp i ofrihet är vilda djur med komplexa behov och lider av att hållas i fångenskap."

På Doncaster-marknaden bjuds ett stort antal reptiler ut till försäljning. Fler än 100 handlare var närvarande vid varje marknad i Doncaster i september och november 2021. Försäljarna hade i genomsnitt 26 enskilda reptiler till salu och minst tre säljare hade omkring 100 reptiler vardera.

Och det handlar om omfattande ekonomiska värden när reptilerna byter ägare. Priset på enskilda reptiler, som kungspytonormar och leopardgecko-ödlor, varierar från motsvarande hundratals ända upp till tiotusentals kronor.

Allvarliga djurvälfärdsproblem

Vi har kritiserat reptilmarknaden i Doncaster för de mycket allvarliga djurvälfärdsproblemen. Reptiler hålls ofta under lång tid i trånga behållare, som små plastboxar och till och med matlådor.

Ormar får inte utrymme att röra på sig ordentligt och har ibland inte ens förutsättningar att tillgodose så grundläggande behov som att dricka vatten. De här stressande förhållandena skapar ett enormt lidande för de djur som visas upp för försäljning på marknaden.

Vilda djur hör hemma i naturen, där de kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Att hålla vilda djur i fångenskap leder ofrånkomligen till lidande för dem – vare sig de säljs på marknader som den i Doncaster eller hålls i ofrihet någon annanstans. Djuren tvingas då in i onaturliga miljöer, som innebär stora risker för både deras fysiska och psykiska hälsa.

Olaglig handel

Förutom djurvälfärdsfrågor, har World Animal Protection också kunnat dokumentera tydliga tecken på olaglig handel på Doncaster-marknaden.

I Storbritannien är det olagligt att sälja djur som sällskapsdjur i samband med organiserad affärsverksamhet eller utan licens. Men i Doncaster verkar många handlare trots det ha haft en sådan olaglig koppling till storskalig affärsverksamhet.

Indikationer på det var det stora antalet djur de erbjöd till försäljning, de höga priserna på djuren och annonsering av försäljningen. Omkring en fjärdedel av alla säljare marknadsförde sig med ett synligt företagsnamn och erbjöd till och med företagsprodukter som t-shirts, kepsar, muggar och märken.

Var med och hjälp djuren

World Animal Protection slår vakt om djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan våra supportrar.

Vi vill vi få bort dagens onaturliga och brutala djurfabriker i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Arbetet för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare och hållbarare värld. Ditt stöd är viktigt för att World Animal Protection ska kunna hjälpa djuren.

Jag vill hjälpa djuren

Vilda djur hör hemma i naturen, där de kan få utlopp för sina naturliga beteenden.

Läs mer..