Lejon i det vilda

Sydafrika förbjuder uppfödning av lejon i fångenskap

Nyheter

För ett par dagar sedan, på ett möte i Sydafrikas huvudstad Pretoria tog ministern för skogsbruk, fiske och miljö (DFFE) avgörande och efterlängtade steg mot att förbjuda den kommersiella lejonuppfödningsindustrin i Sydafrika.

Minister Barbara Creecy meddelade att Sydafrika inte längre kommer att föda upp lejon, hålla dem i fångenskap eller använda lejon eller deras kroppsdelar för att tjäna pengar. Regeringen ska införa processer för att stoppa försäljningen av lejon i fångenskap, jakt på uppfödda lejon; turistinteraktioner med lejon i fångenskap, skadlig volontärverksamhet, med mera.

”Lejonavelsindustrin medför risker för bevarandet av vilda lejon till följd av den negativa inverkan på ekoturismen, som finansierar bevarande, den negativa effekten på den autentiska vilda jaktindustrin och risken som handeln med lejondelar innebär genom att stimulera tjuvjakt och olaglig handel ”, sade minister Creecy i sitt tillkännagivande.

Processer ska stoppa industrin

Departementet kommer att starta processer för att genomföra rekommendationerna från High Level Panel (HLP), som inrättades av ministern i oktober 2019.

"Vi på Blood Lions har kämpat mot denna grymma och oetiska industri under många år, och vi är mycket glada över ministerns beslut att stoppa den kommersiella lejonuppfödningsindustrin", säger Dr Louise de Waal på vår samarbetsorganisation Blood Lions. ”Vi applåderar ministerns beslutsamma ledarskap och välkomnar möjligheten att få hjälpa henne, de olika avdelningarna och andra intressenter i utfasningsprocessen.”

För närvarande föds  8 000–12 000 lejon samt tusentals andra stora kattdjur upp, inklusive tigrar och geparder. De hålls i fångenskap på fler än 350 anläggningar, mestadels i provinserna Free State, North West, Limpopo och Eastern Cape. De används kommersiellt för bland annat interaktiv turism, inhägnad jakt, lejonskeletthandel och export av levande lejon.

En av de 8 000 - 12 000 lejon som föds upp i fångenskap

Blood Lions och World Animal Protection framförde tillsammans med många andra intressenter inom djurskydd och bevarande en mängd övertygande vetenskapliga bevis för HLP både skriftligt och muntligt under 2020. Anledningarna till att avveckla den kommersiella lejonavelindustrin i Sydafrika är bland annat risken för zoonoser, djurs välbefinnande, industrins oreglerade natur samt skadan det gör på Sydafrikas turism och bevarande rykte och risken för tjuvjakt på vilda lejon.

Samarbete för förändring

”Genom att arbeta tillsammans kan vi se till att lejon förblir där de hör hemma - i det vilda. Vi är redo att erbjuda vår expertis och vill arbeta tillsammans med regeringen, frivilligorganisationer och turistindustrin för att hitta praktiska lösningar”, säger Edith Kabesiime, kampanjansvarig för vilda djur i Afrika.

Genom ett förbud mot användning av lejon i fångenskap och deras kroppsdelar, i samband med ett avelsförbud och ett omedelbart stopp för alla aktiviteter som involverar lejon i fångenskap, kommer departementet att ta ledningen mot ett grönare och mer ansvarsfullt Sydafrika. Det här är de första stegen bort från att tjäna pengar på handeln med vilda djur, samtidigt som vi går mot en verklig ekologiskt hållbar användning av naturresurser, som beskrivs i Sydafrikas grundlag.

”Att hindra denna brutala industri har varit en lång resa. Vårt yttersta mål har alltid varit att stoppa lejonavelsindustrin, och efter så många bakslag känner vi en viktig attitydförändring. Vi applåderar ministern, hennes avdelning och HLP. Nu hoppas vi kunna hjälpa dem att stoppa branschen ", säger Ian Michler och Pippa Hankinson på Blood Lions.

En av de 8 000 - 12 000 lejon som föds upp i fångenskap

Blood Lions och World Animal Protection gratulerar ministern till dessa modiga beslut och erbjuder sitt fulla stöd för att utveckla och genomföra en ansvarsfull avvecklingsplan för att säkerställa att den kommersiella rovdjurindustrin framgångsrikt stängs i Sydafrika en gång för alla.

Blood Lions är en prisbelönt dokumentärfilm samt en global kampanj som avslöjar sanningen bakom påståenden från rovdjurens avels- och konserveringsjakt i Sydafrika. www.bloodlions.org

 

Att hindra denna brutala industri har varit en lång resa. Vårt yttersta mål har alltid varit att stoppa lejonavelsindustrin, och efter så många bakslag känner vi en viktig attitydförändring.

Läs mer..