Vores mål er, at der i hele Europa indføres lovgivning, der beskytter hundene mod mishandling og aflivning med brutale metoder.

Hård verklighet men hopp för Rumäniens hemlösa hundar

Nyheter

Det finns mycket elände men också hopp i Rumänien. Vi har nyligen besökt fyra städer i Rumänien, dels för att se hur situationen för landets gatuhundar är nu, men framför allt för att få bättre kontakt med myndigheter och andra djurorganisationer.

Vårt europakontor med säte i Bryssel har nyligen besökt fyra städer i Rumänien: Bukarest, Brasov, Cernavoda och Galati.

Blanka Dedi på europakontoret berättar: 

”När vi reste genom landet såg vi många kringströvande hundar på gatorna, speciellt i utkanterna av Bukarest och i Galati. Döda hundar låg längs motorvägarna och det fanns tusentals hundar i härbärgen. Det känns hemskt att veta att många av dem inte kommer levande därifrån. Så ser fortfarande den grymma verkligheten ut i Rumänien.”

De goda exemplen

Efter flera sorgliga upplevelser var teamet väldigt glada över att med egna ögon se två goda exempel på hur de hanterat problemet med gatuhundar i Cernavoda och Brasov. Save the Dogs i Carnavoda och AMP (Associatia Milione de Prietieni) i Brasov är två ideella organisationer som arbetar med hundproblematiken i landet.

Båda organisationerna har lyckats skapa ett starkt samarbete med de lokala myndigheterna. De har bedrivit djurhem under många år och är nu, med hjälp av stöd från utlandet, på väg att växa till riktigt positiva exempel. Det handlar inte bara om hur de tar hand om hundarna utan även deras veterinärer och annan service som de bidrar med, som  att erbjuda terapi för barn med olika handikapp tillsammans med hundar. Dessutom håller de utbildningar och genomför adoptionsprogram för hemlösa hundar.

Imponerande resultat

”Vi var imponerade av det arbete de lade ner och de resultat de uppnådde. Det är goda exempel på att en human och hållbar lösning för landets hundpopulation är möjlig”, säger Blanka Dedi.

Vårt team såg endast en liten del av landet denna gång men har fått en djupare förståelse för situationen i Rumänien. Vi fortsätter arbeta med goda exempel, samtidigt som vårt främsta fokus är att hjälpa regeringen att ta fram en nationell handlingsplan för att ta hand om hundarna.

Läs mer om vårt arbete för hundar >>

Vårt främsta fokus är att hjälpa regeringen med att ta fram en nationell handlingsplan för att ta hand om hundarna.