Elephants facing each other with saddles on their backs at a tourist attraction - Unite for the herd - World Animal Protection

Elefanter plågas för att roa turister

Nyheter

Det finns tyvärr fortfarande många människor som lockas att rida på elefanter. De är oftast helt omedvetna om djurplågeriet som finns bakom.

Elefantridning är en populär och lönsam turistaktivitet men bakom kulisserna finns den grymma verkligheten: Elefantungar tas från sin mamma, de knäcks mentalt och utsätts för brutal och stressande “träning” för att de ska acceptera att bli ridna på.

I vår rapport ’Taken for a ride’ förra året avslöjade vi att nära 3 000 elefanter i Asiens turistindustri hålls under fruktansvärda förhållanden.

20a0d8db

Sett lidandet på plats

"Jag har själv varit på plats på thailändska elefantattraktioner och sett hur fruktansvärda de kan vara", berättar Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

"De lever varje dag i en uppskruvad, hysterisk, högljudd betongvärld, med människor överallt. Fastkedjade i en kort kedja så att de knappt kan röra sig, väntar de på nästa show. Det är så långt ifrån sitt fria liv i en naturlig miljö som man bara kan föreställa sig.

Tränaren styr elefanten med hjälp av en spetsig krok, och den skräniga musiken överröstar de dova smällarna när den vassa kroken träffar elefantens känsliga huvud."

Bättre djurvälfärd på attraktionerna

Elefanter hör precis som andra vilda djur hemma i naturen, men de som en gång misshandlats i den onaturliga turistmiljön kan inte längre överleva i det vilda. För dem måste vi hitta andra lösningar.

Idealet vore att dessa elefanter fick tas om hand på reservat som uppfyller deras behov så långt det är möjligt. Det går inte alltid, särskilt inte på kort sikt. I stället för anläggningar som erbjuder elefantridning och -shower uppmanar vi därför till en bred förändring för att ändra praxis och, där det är möjligt, erbjuda bättre välfärd till elefanter på plats.

1014920_0

Göra turism elefantvänligare

Det är viktigt att minska efterfrågan av att se elefanter i onaturliga miljöer och istället få turister att vilja uppleva dem i vilda eller nästan vilda livsmiljöer. Därför arbetar vi med regeringar, resebyråer och ägare till elefantattraktioner för att göra industrin elefantvänligare.

Uppmärksamhet och kunskap

Varje liten förbättring är steg framåt. Det är en process som tar tid och resurser, men tillsammans kan vi nå vårt mål – elefanterna får vara kvar i det vilda.

Genom att skapa uppmärksamhet och sprida kunskaper om följderna med elefantridning kan elefanternas situation förbättras både på kort och lång sikt.

"Vi uppmuntrar ägarna till elefantanläggningar att göra dem mer djurvänliga. Vi vänder oss också till researrangörerna, som kan ta bort dåliga attraktioner ur sitt utbud. Men det kanske viktigaste är att nå turisterna, som annars skapar efterfrågan genom okunskap", säger Julia Engqvist.

Redan nu har det arbetet fått flera framgångar: De största svenska charterarrangörerna har redan valt bort marknadsföring av elefantattraktioner. Globalt har närmare 200 researrangörer gjort samma sak.

"Och våra kampanjer har fått genomslag i många länder och acceptansen för elefantshower och elefantridning har minskat. Vi stöttar också reservat där elefanter som fått lida i decennier får riktiga elefantliv", säger Julia Engqvist. 

Hjälp till att stoppa misshandeln av elefanterna i nöjesindustrin:

Ge en gåva idag

Elefantungar tas från sin mamma, de knäcks mentalt och utsätts för brutal och stressande “träning för att de ska acceptera att bli ridna på.