Tack till alla våra supportrar som skrivit under för att visa sitt stöd för mer elefantvänliga anläggningar. Med er hjälp har vi kunnat påverka turistbranschen att ta viktiga steg för att skapa en bättre framtid för elefanter. 

Mellan 2014 och 2016 undersökte vi 220 elefantanläggningar i Asien. Vi kunde avslöja att tusentals elefanter genomgår en fasansfull behandling för att roa turister:  

  • Stor industri: Över 3 000 elefanter hålls i fångenskap i Asien. Vår rapport Taken for a ride har undersökt 2 923 av dem
  • Underhållning går före välfärd: 96% av alla anläggningar som erbjuder elefantridning håller djuren i grymma och oacceptabla förhållanden 
  • Här plågas flest elefanter: Omkring tre fjärdedelar av elefantanläggningarna som vi studerat finns i Thailand. Det har skett en 30-procentig ökning av antalet elefanter i fångenskap där på bara fem år 

Dessa siffror visar den chockerande verkligheten för tusentals vilda djur. Det finns ett växande antal elefantvänliga alternativ som inte tillåter direktkontakt med elefanter. Dessa är mycket bättre för elefanterna.

Men de flesta av de 2 923 elefanterna som vi har granskat har varenda en av dem ett liv i yttersta misär.

Turister som besöker dessa attraktioner gör det oftast för att de älskar djur – de luras att stödja denna grymma industrin eftersom de inte ser vad som pågår bakom kulisserna.

En elefant lyfter en turist med snabeln, medan andra turister fotograferar

Vi vill skydda elefanter

Våra undersökningar avslöjar djurplågeri och driver fram positiva förändring för de tusentals djur som utnyttjas inom turismen.

Genom att göra turister medvetna om dessa fakta kan vi göra tillvaron bättre för elefanter.

Om du är på semester och vill se elefanter, besök bara anläggningar som är elefantvänliga! Vår rapport Taken for a ride innehåller en lista med anläggningar som inte erbjuder plågsamma attraktioner med elefanter. Du kan också registrera din e-postadress för att få veta mer om hur du kan hjälpa till att skydda djuren inom turistindustrin.

Turistbranschen måste se turisters avståndstagande och sätta elefanternas välfärd främst. 

Obestridlig grymhet

För elefantungar i turism börjar lidandet redan när de stjäls från sin mamma kort tid efter födseln.

De “tränas” brutalt för att bli tillräckligt kuvade så att de kan göra konster och bli ridna på. Ofta blir de slagna med krokar eller andra verktyg tills de är nedbrutna.

Efter denna inledande plågsamma process är elefanterna redo att inleda sin sorgliga tillvaro som turistunderhållare. De får stå fastkedjade på cementgolv när de inte uppträder, får fel sorts mat och knappt någon veterinärvård. De kontrolleras av rädsla för smärta.

Gå samman för förändring

Vi ber dig skydda elefanter och öka medvetenheten om detta dolda djurplågeri. Tillsammans kan vi hjälpa människor att göra insatta val och övertyga turistindustrin om att förändring måste ske. 

Vår rapport Taken for a ride innehåller en lista med anläggningar som inte erbjuder plågsamma attraktioner med elefanter. 

Se också vår lista på researrangörer som tagit ställning för elefanter genom att inte längre erbjuda elefantridning eller -shower.

Stöd oss