Djur lider och dör av transporter i extrem hetta
Nyheter
När värmeböljor sveper över Europa är djur särskilt utsatta för extrem hetta. Risken är störst när de transporteras på väg och till sjöss.
En ny granskning visar att djur tvingas resa i temperaturer över 45 grader utan tillgång till vatten och skydd mot den stekheta solen i Italien, och döda djur kastas överbord från lastfartyg i Medelhavet.
Den italienska djurorganisationen Essere Animali övervakade djurtransporter på motorvägar i Italien, som visade att vissa djur transporteras i lastbilar med inomhustemperaturer på upp till 48 grader. Deras bilder och filmer visar grisar som kippar efter luft och lämnas utan tillgång till vatten. I ett fall lämnades djur under lång tid under den brännande solen med fläktarna avstängda i lastbilen, medan förarna tog paus.
Tyvärr är detta inte en enstaka händelse. Djurs välfärd under transport skyddas fortfarande dåligt av europeiska lagar. Enligt reglerna ska djur skyddas mot "extrema temperaturer", men det finns inga tydliga definitioner eller någon efterlevnad av reglerna. Dessutom är inrikestransporter undantagna från denna regel.
Essere Animali, tillsammans med Eurogroup for Animals, kräver ett förbud mot långa transporter av levande djur och att tydliga gränser för temperaturer införs, med hänsyn till luftfuktighet och djurens tillstånd.
Djur spolas upp på stränder
Efterfrågan på export till tredje länder har ökat kraftigt. EU:s medlemsstater exporterar runt tre miljoner djur till sjöss till avlägsna länder, vilket innebär betydande risker för djuren och ökad dödlighet.
"Djuren behandlas som oönskat avfall och kastas döda i Medelhavet. Detta är inte bara fullständigt känslokallt, utan ökar också föroreningar och risken för hajattacker vid många turistområden på Medelhavets stränder. Det är kött som ska transporteras, inte djur" - säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.
I över 50 medierapporterade fall har döda och bortkastade djur från djurfartyg spolats upp på stränder i bland annat Frankrike, Spanien, Grekland, Israel och Portugal.
Läs mer om vårt arbete för lantbruksdjur här
▶ Din hjälp är livsviktig
World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.
Var med och skapa en djurvänligare värld!