Visa att du är Djurvänlig turist med vår nya dekal! - World Animal Protection Sverige

Visa att du är Djurvänlig turist med vår nya dekal!

Nyheter

World Animal Protection startar nu en kampanj för att vi ska bli fler som reser djurvänligt. Om du anmäler dig som Djurvänlig turist får du inte bara djurvänliga råd. Du kan dessutom påverka andra genom att klistra en Djurvänlig turist-dekal på din resväska.


Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

Att vilda djur hålls i fångenskap och används för att underhålla turister beror givetvis på att det finns stora pengar att tjäna på djuren. Det är oerhört tragiskt – och samtidigt paradoxalt nog hoppfullt. För ju fler vi blir som säger nej till underhållning med vilda djur, desto mindre lönsamt blir det ju att behandla djuren på det här sättet. Det är bakgrunden till att vi nu startar kampanjen Djurvänlig turist för att förändra inställningen till djur som underhållning i turistindustrin.

Bli Djurvänlig turist

Turistorter kan vara härliga platser för nöje och avkoppling. Tyvärr är det inte så för alla. På många platser i världen kan vilda djur som elefanter, lejon och delfiner utsättas för mycket lidande för att de ska roa turister.

Turister som vill rida på elefanter, ta selfies med lejon och titta på delfinshower betalar så att det här utnyttjandet ska fortsätta. Ofta förstår de nog inte själva vilket stort lidande det kan vara för vilda djur att leva i onaturliga miljöer och tränas för att ha närkontakt med människor.

Lina Dahl säger:

Nu är det dags att ändra på det här! Anmäl dig som Djurvänlig turist. Då får du ett mejl med djurvänliga restips. Inom några veckor skickar vi också dekalen Djurvänligt turist till dig, så att du kan sätta den på din resväska och visa andra att du tagit ställning för djuren. Jag hoppas verkligen att vi blir många som klistrar fast kampanj-dekalen på våra resväskor och därmed kan påverka ännu fler att resa djurvänligt.

 

Jag vill vara Djurvänlig turist

 

Djur som lider är inget nöje

Det är inte naturligt för vilda djur att vara i fångenskap och ha närkontakt med människor. Att tvingas in i sådana miljöer kan stressa djuren och innebär uppenbara risker för skador och sjukdomar – även för människor.

För att vilda djur ska kunna användas för underhållning i turistindustrin behöver de tränas. De måste lära sig att lyda tränarnas kommandon och vänja sig vid att ha människor omkring sig. Det kan handla om allt från att de lockas att göra som tränarna vill med mat som belöning till att de blir brutalt misshandlade om de inte lyder.

Djur som lider är inget nöje. Oavsett vilka träningsmetoder som används är syftet att tämja djuren. Utan respekt för deras grundläggande behov och intressen som fria, vilda djur. När de inte tränas eller roar turister kan de hållas i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade, så att de inte får utlopp för naturliga beteenden.

Vårt arbete för djurvänlig turism

World Animal Protection arbetar för att skapa en djurvänlig värld där det är självklart att vilda djur ska få leva fritt i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt. Om vilda djur av någon anledning har svårt klara sig i naturen kan djurvänliga reservat vara ett alternativ.

För att minska lidandet för djur i turistindustrin tar World Animal Protection kontakt med företag i den globala resebranschen och sprider information om djurens lidande. Den självklara uppmaningen till reseföretag är att inte erbjuda sina kunder några aktiviteter som innebär att vilda djur hindras från att kunna bete sig naturligt.

I stället kan de gärna inrikta sig på att erbjuda djurvänliga upplevelser. Då kan turister på ett respektfullt sätt få möta vilda djur i deras naturliga miljöer, helt i frihet eller i djurvänliga reservat. En förutsättning för sådana upplevelser är att djurens intressen hela tiden är i fokus, så att de inte störs av besökarna.

Lina Dahl säger:

Var med och ändra dagens turistindustri. Första steget i den här stora förändringsprocessen är att du anmäler dig som Djurvänlig turist, så ser vi till att du är väl förberedd med viktig djurvänlig information inför din nästa resa. Ditt ställningstagande är i sig viktigt för djuren. Du kan också bli en förebild för andra som annars kanske aldrig skulle ha fått upp ögonen för djurens lidande. Tillsammans kan vi göra stor skillnad och se till att turistorter i framtiden blir mycket trivsamma platser – både för människor och djur. 

 

Jag vill vara Djurvänlig turist 

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Sydafrika på väg att avveckla...

Nyheter

Sydafrika på väg att avveckla den grymma lejonuppfödningen

Lidande som underhållning – Ett besök i djurparken Safari World i Thailand

Nyheter

Naturligtvis var jag förberedd på vad jag skulle se när jag passerade in genom Safari Worlds grindar. Men tre saker förvånade mig: De förvirrade ögonen hos barnen med tigerungar i sina knän, V-tecken från vuxna som villigt lät sig fotograferas med vilda djur och allt sexualiserande.

Största resebolagen i Storbritannien och Sverige delfinvänliga – utom TUI

Däggdjur i havet

Största resebolagen i Storbritannien och Sverige delfinvänliga – utom TUI