Ingen mer hets – två björnar får nu ett nytt liv

Ingen mer hets – två björnar får nu ett nytt liv

Nyheter

Äntligen fria: Vi har lyckats rädda ytterligare två björnar från brutal björnhets i Pakistan. Björnarna är medtagna men kommer att tillfriskna i vårt skyddande reservat.

Kainat är en sju år gammal isabellabjörn. Anokha är en nio år gammal svartbjörn. Båda har i åratal utsatts för fruktansvärd misshandel när de använts i björnhets och som dansbjörnar i Pakistan. 

Nu är deras lidande äntligen över. Vår pakistanska partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) har efter lång tids dialog övertalat deras ägare till att överlämna björnarna till det reservat som vi finansierar i landet. Ägarna har skrivit under på att aldrig skaffa sig nya björnar. I gengäld har BRC hjälpt dem att öppna en liten affär, så att de fortfarande kan försörja sina familjer.

Kainat

1020468

Kainat satt bunden med korta rep.

Kainat var i mycket dåligt skick när hon räddades. Hennes huvud och kropp var blåslagen och full med ärr och sår. På höger näsborre hade hon ett sår som var nästan 8 cm långt. Hon var undernärd och svag eftersom hon aldrig hade fått tillräckligt med mat – bara lite bröd en gång om dagen. 

När Kainat inte uppträdde med sin ”dans” eller kämpade för livet mot kamptränade hundar satt hon bunden vid ett träd. Hon hade ett rep som satt fast i nosringen. Den gjorde väldigt ont eftersom en björns nos är mycket känslig. Repet var så kort att hon knappt kunde röra sig eller lägga sig ner. När hon försökte lägga sig ner för att vila eller om hon skakade på huvudet skrek hon av smärta. Förståeligt nog verkade Kainat mycket aggressiv när människor kom nära.

Det var ingen lätt uppgift att övertyga Kainats ägare Javed om att överlämna henne till reservatet – men till sist lyckades det med hjälp av hans familj. Javeds fru ville inte fortsätta leva som nomad och resa från ställe till ställe. Och Javed behövde ett mer respektabelt arbete för att kunna ge sina tre döttrar en utbildning.

1020482

Kainat får en grundlig helkroppsundersökning.

När Kainat kom fram till reservatet undersökte veterinärerna henne grundligt och tog bort hennes nosring. Hon var lyckligtvis inte allvarligt sjuk men led av blodbrist. Kainat är en vacker björn och personalen hoppas att hon blir mindre aggressiv när hon vant sig vid sin nya miljö i karantänområdet. I detta nu vilar Kainat mycket, när hon inte går runt och undersöker sina nya omgivningar.

Anokha

1020498

Anokha hade konstant ont innan han blev räddad

BRC har försökt förmå Anokhas ägare att överlämna sin björn sedan 2015 – men det har varit en både svår och farlig uppgift. Ägaren flyttade konstant runt mellan olika distrikt och de lokala markägarna skapade många problem för BRC. Markägarna arrangerar björnhets och de var inte intresserade av att förlora en god kampbjörn. Därför hotade de med allvarliga följder om BRC inte släppte sina försök att rädda Anokha.

BRC gav dock inte upp och till sist lyckades de övertala Anokhas ägare. Den stora björnen var i eländigt skick. Han var mycket svag, hans päls var tovig och hans huvud fullt av sår. Hela hans kropp var täckt av blåmärken efter de brutala kamperna. Han var dessutom underviktig och hade näringsbrist.

Liksom Kainat stod Anokha bunden utomhus, utan skydd för väder och vind. Han hade ett rep om halsen som satt fast i en krok i marken. Hans nos var så sönderslagen att det såg ut som om nosringen kunde ramla ut vilket ögonblick som helst. Repet i nosringen var mycket kort och nedtryckt i jorden, så det var svårt för Anokha att röra sig, lägga sig ner eller vila. Han gnydde av smärta och ägaren berättade att han var mycket aggressiv.

1020501

Veterinärerna undersöker Anokha.

Reservatets veterinär gav Anokha en noggrann helkroppsundersökning och tog bort hans nosring, så att den inte skulle plåga honom längre. Anokha verkar fortfarande skygg men han är mindre aggressiv än mot sin förra ägare. Han vänjer sig långsamt vid sin nya miljö och friheten att röra sig som han vill.

Hjälp oss att befria fler björnar från björnhets - bli månadsgivare idag >>

1017738_bear_sanctuary_balkasar_pakistan

När Kainat och Anokha har återhämtat sig tillräckligt, kommer de släppas ut från karantänområdet och sälla sig till de andra räddade björnarna i själva reservatet.

Läs mer..