Kangoeroes in het wild

E-handelsjätten Bol.com slutar sälja känguruprodukter

Nyheter

EU importerar stora mängder kött och skinn från kängurur. Tack vare våra supportrar har nu World Animal Protection i Nederländerna påverkat nätjätten Bol.com att ta avstånd från all handel med känguruprodukter.

Sanne Kuijpers, kampanjansvarig på World Animal Protection i Nederländerna, säger:

”Vi är mycket glada för att Bol.com nu tar det här steget. Det visar på handlingskraft, att djurvälfärd är viktigt och hjälper konsumenter att göra djurvänligare val. Vi hoppas att fler företag ska följa det här glädjande exemplet.”

Arbetet för att Bol.com skulle sluta att sälja känguruprodukter startade på Världskängurudagen den 24 oktober i år. Och det blev en snabb framgång! Vårt nederländska kontor samlade in 18 500 namnunderskrifter i kampanjen och efter mindre än fyra veckor meddelade Bol.com att handeln skulle stoppas.

Att kampanjarbetet inriktades på just Bol.com, beror på att det är en mycket stor försäljningsplattform med många olika typer av produkter tillverkade av skinn och kött från kängurur. Stoppet innebär att företaget nu plockar bort mängder av produkter från sitt sortiment, som hattar, skridskor, fotbollsskor och djurmat.

Brutal jakt

Jakten på kängurur orsakar stort lidande. Varje år skjuts omkring 1,6 miljoner kängurur i Australien för sitt skinn och sitt kött.

Många kulor är inte direkt dödande, utan leder till att skadskjutna kängurur dör en utdragen, plågsam död eller tvingas leva resten av sina liv med skottskadorna.

Den cyniska, kommersiella jakten innebär att känguruungar lämnas föräldralösa eller brutalt slås ihjäl, eftersom de inte är ekonomiskt lönsamma. Runt åtta miljoner känguruungar dödades mellan 2000 och 2009 som en följd av jakten.

Nederländerna stor importör

Nederländerna är en av de största importörerna i världen av känguruprodukter. En granskning visar att 56 nederländska företag är inblandade i den här grymma industrin. Vårt nederländska kontor fortsätter därför kängurukampanjen med att uppmana fler företag att följa Bol.com:s exempel.

Hittills har även sex andra nederländska företag beslutat sig för att bli kängurufria: djurmatsföretagen Hondjekoek, Kiezebrink, Bidfood och Uut Twelle, modeföretaget Boomsma och livsmedelsföretaget BBQuality.

I kampanjen finns också en uppmaning om att Nederländerna ska införa ett nationellt förbud mot import av känguruprodukter.

Jag vill hjälpa djuren. 

Ge en gåva 

Läs mer..