Att äta hund kan snart vara förbjudet i Sydkorea

Att äta hund kan snart vara förbjudet i Sydkorea

Nyheter

Från Sydkorea kommer den glädjande nyheten att regeringen vill förbjuda att människor äter hundkött.

Varje år föds uppåt en miljon hundar upp och dödas för att bli mat åt människor I Sydkorea, enligt djurvälfärdsorganisationen Humane Society International. De flesta hundarna i köttindustrin avlivas med elektricitet, men det förekommer också att hundar hängs. 

Hund i bur

Men nu verkar det snart vara slut med det. Den sydkoreanska regeringen har meddelat att den innan årsskiftet kommer att presentera en ny lagstiftning som förbjuder hundköttsindustrin. 

Treårsplan 

Förbudet kommer inte att träda kraft direkt. Det finns en avvecklingsplan som sträcker sig över flera år. Om regeringsförslaget antas av Sydkoreas parlament gäller förbudet från och med 2027. 

Avvecklingsplanen är tänkt att följa samma modell som den Humane Society International använt i Sydkorea sedan 2015 och gett omkring 2 700 hundar nya hem i Sydkorea, Nordamerika och Europa. 

Cachorro branco com manchas pretas está atrás de uma grade, onde é mantido pela indústria da carne de cachorro na Coreia do Sul

Omställningen innebär att de aktörer som finns i hundköttsindustrin – uppfödare, handlare, slakterier och restauranger – får ekonomisk hjälp att sluta med sin verksamhet så att de kan ägna sig åt något annat i stället. 

Stark opinion 

Regeringens förslag kommer efter påtryckningar från politiker i parlamentet och djurvälfärdsorganisationer. 

I Sydkorea finns i dag en stark opinion mot att äta hundkött. En opinionsundersökning som Humane Society International beställt, visar att 86 procent av sydkoreanerna säger att de inte kommer att äta hundkött i framtiden och 57 procent stödjer ett förbud.

Den här starka opinionen innebär tuffare villkor för hundindustrin. Humane Society International har märkt att många uppfödare känner både en ökad social och ekonomisk press på sig att sluta med produktionen av hundkött.

Stort problem trots hoppfull tendens

Utvecklingen i Sydkorea följer ett hoppfullt, djurvänligt mönster i Asien, där det har funnits en utbredd tradition att äta hundkött. 

I dag har förbud mot hundkött införts i fem asiatiska länder: Taiwan, Filippinerna, Indien, Thailand och Singapore. Dessutom finns också lokala förbud i tre länder: i Kina är det förbjudet att äta hundkött i Hong Kong, Shenzhen och Zhuhai, i Kambodja i Siem Reap-provinsen och i Indonesien i 33 olika områden i öriket.

Cachorro caramelo deitado, atrás de grades, com os olhos de assustado

Men trots tendensen med allt fler förbud är det fortfarande miljontals hundar som blir mat åt människor. Totalt i Asien beräknas 30 miljoner hundar dödas i köttindustrin varje år.

Vill du hjälpa djur som lider?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur som lider! 

Om regeringsförslaget antas, kommer förbudet att gälla från och med 2027.

Läs mer..