Valar i det fria

Algoa Bay i Sydafrika nytt djurvänligt havsreservat

Nyheter

Algoa Bay i Sydafrika har fått utmärkelsen Whale Heritage Site. En skyddad miljö för att valar och delfiner ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden i frihet. Sydafrika är därmed det enda landet i världen med två sådana djurvänliga havsreservat.

Whale Heritage Site är en utmärkelse som tagits fram av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stöder det här arbetet med att upprätta djurvänliga reservat runt om i världen.

Förutom Algoa Bay finns det fyra andra platser som har status som Whale Heritage Site: Hervey Bay i Australien, Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien, Dana Point i USA, och Bluff i Sydafrika.

Viktigt skydd som Whale Heritage Site

Nick Stewart, som är kampanjansvarig för havslevande djur i World Animal Protection, säger:  

“Att Algola Bay nu har fått status som Whale Heritage Site är enormt viktigt för möjligheterna att skydda vilda djur i Sydafrika. Det här är ett paradexempel på ett fungerande och hållbart alternativ till grymma attraktioner, som anläggningar med delfiner i fångenskap och annan underhållning med vilda djur.”

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja orter som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.

Ett unikt kännetecken för Algoa Bay är det stora antalet flasknosdelfiner. Under havsturer kan man stöta på flockar med upp till 800 delfiner. Enligt ett pågående vetenskapligt forskningsprojekt finns det omkring 30 000 flasknosdelfiner i området.

 In June 2021 Algoa Bay in South Africa was awarded the Whale Heritage Site

Krav för Whale Heritage Site

Platser som Algoa Bay måste uppfylla en rad kriterier för att kvalificera sig för statusen som Whale Heritage Site. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. För att en ort ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande:

  • Att visa respekt för valar och delfiner 
  • Att uppmuntra en respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner
  • Att bedriva forskning och utbildning
  • Att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet

 

 

Att Algola Bay nu har fått status som Whale Heritage Site är enormt viktigt för möjligheterna att skydda vilda djur i Sydafrika.

Läs mer..