Mød Fakhar Abbas – bjørnenes forkæmper

Möt Fakhar Abbas – björnarnas räddare

Nyheter

Fakhar Abbas är en eldsjäl. Han är chef för björnreservatet i Pakistan och är ofta vittne till fruktansvärt djurplågeri – men också till många rörande ögonblick, när björnarna äntligen upplever friheten i reservatet.

”När jag var barn tog de vuxna i familien med mig på jakt under helgen. Men jag fick inte fortsätta följa med när jag började gömma djur och fåglar som de sköt, för att jag ville sköta om dem så de blev friska igen.” Det berättar Fakhar Abbas, som leder björnreservatet vi finansierar i Pakistan. 

fakhar-incontext1215-1

Fakhar var alltså djurvän redan som barn. Därför blev det också en våldsam upplevelse när han för första gången var med på björnhets: ”Jag gick i tredje eller fjärde klass och var med på en vårfest. Det var så förfärligt att se den blodiga kampen att jag fick feber och var hemma från skolan i flera dagar.” 

Björnen angreps igen och igen

Fakhar har arbetat för vår pakistanska partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC)

i omkring 20 år. Genom åren har han tvingats bevittna många hemska övergrepp mot björnarna. Den värsta upplevelsen är fortfarande kvar i hans minne:

”Vi samarbetade med polisen om att spåra ett arrangemang med björnhets. Eftersom det var så många  poliser inblandade kunde arrangörerna inte skaffa tillräckligt med björnar och lät därför en enda björn stå i kampringen igen och igen, där den hela tiden blev angripen av nya hundar,” berättar Fakhar och fortsätter: 

”När vi hittade björnhetsarenan och stoppade den konfiskerade vi genast den stackars björnen. Det såg ut som om den hade fått syra kastat i ansiktet, och hela kroppen var täckt av ohyggliga sår. Under de kommande månader kunde jag kanppt stå ut med att tala med andra människor. Jag tänkte för mig själv: ’Är vi människor verkligen de högst utvecklade varelserna på jorden?’”

fakhar-incontext1215-4

Glada björnar ger ny energi

Lyckligtvis finns det också många positiva upplevelser i Fakhars arbete.

”Det är otroligt upplyftande att se björnarna trivas i reservatet och leva ett gott liv utan rädsla och smärta – ett äkta björnliv. Det finns en bestämd plats  i reservatet där jag gärna sitter och tittar på björnarna som leker och tumlar runt. När jag sitter där känner jag att jag befinner mig mitt i den fria naturen. Det ger mig ny kradt att se hur glada björnarna är.”

fakhar-incontext1215-2

Fakhars mål är nått när den sista björnen är räddad

”Mitt mål är att det inte längre ska hållas björnar i fångenskap i Pakistan – och jag hoppas och tror att vi är nära målet. Det blir svårare och svårare att arrangera björnhets och jag inte bärga mig tills dagen är kommen då vi kan berätta för hela världen att vi äntligen har satt stopp för denna grymma tradition,” säger Fakhar med benhård övertygelse. Hans kamp upphör inte förrän den sista björnen är räddad.

fakhar-incontext1215-3

Hjälp oss att rädda björnar från björnhets >>

Läs mer..