Xamá och Naurú räddade efter bränderna i Brasilien

Xamá och Naurú räddade efter bränderna i Brasilien

Blogg

Skrivet av

Tack för allt stöd som gör det möjligt för oss att hjälpa djur som drabbats av de katastrofala bränderna i Mato Grosso-regionen i Brasilien.

Den intensiva livsmedelsproduktionen och djurfabrikerna är den främsta drivkraften bakom bränderna. Följden av den här skogsskövlingen är att vilda djur lider och dör när deras livsmiljöer förstörs av elden.

Bränderna startas medvetet för att skogsmarken ska kunna användas av livsmedelsindustrin. En av de viktigaste grödorna i regionen är soja, som används som föda till djur i livsmedelsindustrin. Mato Grosso-regionen är Brasiliens största producent av soja. Avskogningen här är en av värsta i hela Brasilien och skogsskövlingen har drabbat de vilda djuren mycket svårt.

Tillsammans med våra samarbetspartner på plats ser World Animal Protection till att branddrabbade djur får vård och hjälp att återhämta sig. Det är djur som på grund av de hänsynslösa bränderna har fått sina tillvaro slagen i spillror och blivit föräldralösa, uttorkade eller påkörda av bilar och andra fordon när de tvingats fly undan röken och flammorna.

Vård och frisläppande

Ett av djuren vi tar hand om är Xamá, som betyder "shaman". Det är en jaguarunge, som hittades föräldralös. Hans återhämtning har varit mycket framgångsrik, så vi hoppas nu kunna flytta honom till ett reservat där han kan rehabiliteras och förberedas för att släppas ut i naturen igen. 

An orphaned jaguar cub

Det här arbetet gör vi tillsammans med de brasilianska myndigheterna, Ecótono-institutet och Onçafari, som kommer att ta emot honom så att han kan bli frisläppt igen.

Ett annat av djuren är Naurú, en föräldralös rådjursunge, som hittades av brandkåren i ett nedbränt skogsområde. Naurú betyder ”krigare” på Tupi-språket och kalven har kämpat på och visat stor livsvilja och mår nu mycket bättre än när den hittades.

Förutom Xamá och Naurú har vi tagit hand om åtta andra djur som hittats på flykt från sina hemmiljöer. Tack vare generöst ekonomiskt stöd har vi kunnat skydda dem också och hoppas att vi ska kunna ge dem så mycket vård och omsorg att de en dag kan klara sig själva i naturen.

Dessutom följer Tamanduá-institutet upp det arbete som vi gjorde under förra året för att hjälpa djur efter bränderna i Pantanal. Institutet fortsätter att behandla och rehabilitera jättemyrslokarna och förbereder sig glädjande nog för att släppa ut minst tre till i naturen under de närmaste månaderna.

Utöver den här direkthjälpen till drabbade vilda djur, fortsätter våra lokala samarbetspartner också att övervaka branddrabbade områden och den förödelse bränderna orsakat. På så sätt hoppas vi bli bättre förbereda för att hjälpa djur som hamnar i fara i kommande bränder. De håller på att bygga en inhägnad för att de vårdade djurens rehabilitering ska bli mer trygg och effektiv.

A orphaned baby deer standing in grass

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi djurhjälpare tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.