Resebranschorganisationen ABTA tar ställning för elefanter

Resebranschorganisationen ABTA tar ställning för elefanter

Nyheter

ABTA, som är Storbritanniens största resebranschorganisation och vägledande även för andra länder, är den senaste att uppdatera sina riktlinjer och gör det “oacceptabelt” för sina medlemsorganisationer att erbjuda turister direktkontakt med elefanter och andra vilda djur utan skyddsbarriär.

Oavsett om elefanterna tas från det vilda eller föds upp i fångenskap har alla som används i turistindustrin tvingats genomlida “the crush”. Det innebär att elefantungen skiljs från sin mamma, hålls isolerad, får varken mat eller vatten och ofta misshandlas den många gånger, tills den är nedbruten och kan kontrolleras genom sin rädsla.

ABTA har även kategoriserat annan direktkontakt, främst matning och badning, med vilda djur som oacceptabelt:

  • Krokodiler och alligatorer
  • Stora apor (schimpanser, orangutanger, gorillor, dvärgschimpanser)
  • Björnar
  • Sengångare
  • Späckhuggare
Orangutang

Dessutom matning av och vandring med stora kattdjur samt djurshower med elefanter.

Den holländska resebranschorganisationen ANVR antog redan 2016 flera riktlinjer för att förhindra direktkontakt med elefanter, vandra med lejon och manga andra djuraktiviteter redan. I oktober i år har the Southern Africa Tourism Services Association (SATSA) antagit riktlinjer för direktkontakt med djur, som gör aktiviteter som elefantridning och vandra med lejon oacceptabelt.

Lina Dahl, kampanjansvarig för World Animal Protection Sveriges arbete med vilda djur säger:

Vi gläds åt att ABTA är lyhörda för alla de djurskyddsorganisationer som samarbetar i denna fråga. Det har lett till nya riktlinjer som speglar senaste forskning, med fler skadliga turistaktiviteter som nu blir ´oacceptabla’, vilket inte stod i deras riktlinjer för djurvälfärd som kom 2013. Det kan inspirera reseföretag och regeringar runt om i världen.

Hon fortsätter:

Under nästa år kommer vi att fortsätta arbeta med ABTA tillsammans med andra organisationer som Humane Society International, Born Free Foundation, World Cetacean Alliance och Whale and Dolphin Conservation för att få ytterligare förstärkningar av djurvälfärden. Nästa steg är att se till att denna generation delfiner i fångenskap blir den sista.

Skriv gärna på för att skydda delfiner från fångenskap.

Läs mer..