Helt tæt på mishandlingen af vilde dyr

Att komma nära misshandel av vilda djur

Nyheter

En av våra hemliga utredare har med egna ögon sett hur tigrar, elefanter och orangutanger utnyttjas i turistindustrin. Läs hans blogginlägg här.

Jag har haft det stora privilegiet att uppleva lejon och tigrar i naturen. Det går bara inte att låta bli att känna sig väldigt ödmjuk av en sådan upplevelse.Men jag har också sett lejonungar så unga som sex veckor tas från sina mammor, för att varenda dag bli klappad av 100-150 turister, som vill ta en selfie med dem.Jag har sett tigrar som tränas i att gå på lina i bisarra shower, där man utnyttjar deras naturliga vighet och eleganta rörelser för att underhålla en publik.Jag har sett hur man utnyttjar den kontrollerade styrkan i elefanters snablar, så att de kan ge betalande turister ryggmassage eller kasta dartpilar på ballonger.Och jag har sett orangutanger som tvingas ge sig på varandra i boxningsmatcher, medan män, kvinnor och barn hejar på sin utvalda ”boxare”.

1016655

Misshandeln börjar innan showen

Jag är säker på att publiken inte skulle ha hejat och klappat om de visste vilken brutal träning som orangutangerna tvingas gå igenom för att få dem att uppträda i dessa onaturliga shower. När djuren tvingas uppträda tas de ifrån sin styrka och storslagenhet – och får uthärda att tråkigt liv i fångenskap dag ut och dag in.Andra turister är till synes helt ovetande om att de lejon och tigrar som de klappar och blir fotograferade med och de elefanter och orangutanger som uppträder för dem i shower, utnyttjas under hela sitt liv för att man kan tjäna pengar på det.I Thailand betalar turister 700 baht (ca 150 kr) för att klappa en tigerunge och få detta ”oförglömliga minne” på bild – utan att känna till vad det kostar djuret. Men ägarna av dessa anläggningar är medvetna om vad de gör. De litar helt på att turisterna inte vet bättre, så att de kan tjäna pengar på djurs lidande.Därför är det så viktigt att upplysa turister om hur djuren plågas, så att de kan välja bort denna sorts turistattraktioner.

1016077

”Jag var tvingad att låta som om jag var förtjust”

Som en del av undercover-teamet får jag ofta arbeta under annan identitet – i detta fall en ovetande turist. Jag har därför tvingats låtsas som om jag, precis som de andra turisterna, var förtjust över att se dessa shower, så jag inte betedde mig annorlunda.Det är inte bara lejon, tigrar och elefanter som misshandlas för att förmås uppträda i shower. Jag var nyligen på orangutang-boxning och det var något av en prövning för mig.Det var illa nog att tvingas se på två orangutanger som skulle verka som om de var väldigt arga på varann. Men att se lättklädda orangutanger vid sidan av boxningsringen, som rörde på sig ”sexigt”, var något av det mest alarmerande som jag någonsin sett. På min orangutang-blogg kan du läsa mer om vad dessa intelligenta djur tvingas göra.

orangutans_dressed_up_at_show_blurred

Hjälp oss stoppa lidandet för de vilda djuren

Det är otroligt sorgligt att höra och se hur vilda djur behandlas i turistindustrin. Men om vi tillsammans hjälper turister och resebranschen att kämpa emot utnyttjandet av vilda djur kan vi skydda djuren och sätta stopp för deras lidande.TripAdvisor, världens största resesajt, tjänar pengar på att vilda djur lider. De har ett enormt inflytande på turistindustrin – och om de ville, skulle de kunna vara med och stoppa djurplågeriet. I stället bidrar de till det.Sätt press på TripAdvisor och kräv att de slutar marknadsföra och sälja biljetter till turistattraktioner där vilda djur lider – SKRIV UNDER >>

1016086

Läs blogginlägget på engelska >>Se TripAdvisors svar på vår protest >>

Om vi tillsammans hjälper turister och resebranschen att kämpa emot utnyttjandet av vilda djur kan vi skydda djuren och sätta stopp för deras lidande.

Läs mer..