Mae Tu

Elephant Bill - ett nytt lagförslag som ska skydda elefanter

Nyheter

Vårt kontor i Thailand leder en specialistgrupp för att få fram bättre lagstiftning för elefanter.

Vårt kampanjteam i Thailand leder en specialistgrupp med experter, regeringsrepresentanter, akademiker och frivilligorganisationer för att skriva Elephant Bill - ett lagförslag som ska skydda elefanter. I oktober 2020 höll vi en framgångsrik presskonferens där vi presenterade vår rapport, Elephans, not commodities

Vi skrev lagförslaget med tre olika syften:  

 • Att täppa till nuvarande kryphål i lagen för elefanter i fångenskap  
 • Att ta bort nuvarande kryphål i förbudet mot kommersiell avel, ridning och shower med elefanter  
 • Se till att elefantvänliga parker får stöd

Specialistgruppens mål 

Målet med det nya lagförslaget är att stoppa djurplågeriet som elefanter i fångenskap utsätts för - som elefantshower, elefantridning och kommersiell uppfödning.  Även om Thailand har djurskyddslagar och elefanter anses vara Thailands nationaldjur och en del av den thailändska identiteten, har befintliga lagar brister. Dessa kryphål tillåter fortfarande många former av utnyttjande samt handel med elefanter. Lagarna misslyckas med att skydda elefanter och säkerställa att de lever bra liv.    

När lagförslaget är färdigt planerar vi att överlämna det till Thailands regering, där vårt förslag kan granskas samtidigt som regeringens egen version. 

Elefantvälfärd i Thailand 

Thailändska elefanter i fångenskap avlas på och tvingas in i den lukrativa turistindustrin där de används för att underhålla turister. De utnyttjas även i handeln med vilda djur eftersom elfenben och andra kroppsdelar har så högt värde. Detta betyder att elefanter i fångenskap utnyttjas på olika sätt under hela sitt liv.  

Panjadach Singtho, politisk sakkunnig  iThailand, säger:

"Vi försöker stoppa utnyttjandet av vilda djur inom underhållning. Det finns så mycket som behöver förbättras och åtgärdas för att permanent eliminera utnyttjandet av vilda djur.” 

Thailand har minst 27 lagar som berör skydd för elefanter och är det enda landet i världen där elefanter klassas som både vilda och tama, där den senare definitionen tillåter exploatering. Existerande lagar skyddar vilda elefanter men inte de som lever i fångenskap, så kallade tama.   

Enligt lagen Wildlife Preservation and Protection Act från 2019 ska skydd ges för vilda elefanter. I andra lagar som behandlar “tama” elefanter finns det fortfarande utrymme för djurplågeri. De “tama” elefanterna är därmed mer utsatta för djurplågeri. Därför har den nya elefantlagen möjlighet att vara första gången som en lag skulle ge ett riktigt skydd för alla elefanter

Våra kollegor på det thailändska kontoret uppmanar thailändare och alla turister att:  

 • Inte besöka elefantanläggningar med låg välfärd, särskilt sådana som erbjuder shower med uppträdande elefanter och elefantridning
 • Bara se elefanter i det vilda. Till exempel i nationalparker, skogsreservat och elefantvänliga parker utan närkontakt med djuren    
 • Meddela myndigheter om du ser grymhet mot elefanter   
 • Gå med i våra uppmaningar till den thailändska regeringen att förbättra lagar och regler som säkerställer en bättre framtid för elefanterna
   

Samt uppmanar den thailändska regeringen att: 

 • Tillämpa landets djurskyddslagar även för elefanter i fångenskap
 • Införa Elephant Bill som säkerställer ett systematiskt slut på grymhet mot elefanter, inklusive ett förbud mot elefantshower, elefantridning och avel på elefanter i fångenskap för kommersiellt syfte
 • Öka obligatoriska minimistandarder för att fler av de existerande elefantparkerna ska bli mer elefantvänliga
 • Kommunicera riktlinjer för turister hur de kan vara elefantvänliga och ge råd till elefantparker hur de kan ta bättre hand om sina elefanter

Här kan du läsa vår senaste rapport som lanserades 2020

Rapporten ”Elephants. Not commodities.”

Andra hoppfulla nyheter  

Den thailändska regeringen har meddelat att de har ett nytt mål för att på allvar stoppa både laglig och illegal handel med vilda djur.  Roatchana Sungthong på World Animal Protection Thailand säger:  

Förslaget att bekämpa både laglig och olaglig handel med vilda djur, kommer att bidra till att förhindra pandemier och behålla vilda djur i naturen, där de hör hemma.

Thailand ökar sina ansträngningar för att begränsa handeln med vilda djur för att minska risken för framtida pandemier. Regeringen vill göra Thailand ”fritt från den lagliga handeln med vilda djur” samtidigt som den bekämpar olaglig handel med vilda djur.  

Elefanten Mae Tu 

Bild på Mae Tu och kusinen som blir omhändetagen av World Animal Protections personal

 

Av alla vuxna elefanter som bor på reservatet MandaLao är Mae Tu den som har mest barnasinne kvar. Hon är cirka 40 år gammal och ses ofta plaska och leka i floden, som om hon vore fem år gammal. Michael Vogler som är ägare och grundare av MandaLao säger att han tror att hon gör detta för att "hon aldrig riktigt haft en chans att vara barn när hon var yngre, så nu får hon äntligen leva ut sitt inre barn". 

Sannolikt tagen från sin mamma i mycket ung ålder såldes Mae Tu till ett liv av smärta och ensamhet. Under större delen av sitt liv användes hon i den olagliga skogsindustrin och drog tunga stockar på en sele som var fäst på hennes rygg.  Mae Tu är extremt stor för att vara en kvinnlig asiatisk elefant, hon väger 3,7 ton, och utan tvekan har hennes storlek och styrka tyvärr gjort henne till en värdefull tillgång. Efter att ha arbetat oavbrutet i årtionden flyttades hon tillfälligt till ett ridläger där hennes lidande fortsatte i ytterligare ett år innan hon flyttades tillbaka till skogslägret. 
 

Bild på Mae Tu och kusinen som blir omhändetagen av World Animal Protections personal

Tack och lov fick personalen på MandaLao höra talas om Mae Tu och sex andra elefanter i detta skogsläger och lyckades övertyga deras ägare om att låta alla elefanter flytta till reservatet. Ägarna till de andra elefanterna kom överens och de flyttades tillsammans, som en familj, för att starta sina nya liv i frihet och med vila. Men tyvärr var Mae Tus ägare i början skeptisk till MandaLao och ovillig att låta henne flytta med de andra elefanterna så hon blev kvar i lägret, ensam.

Men efter att ha sett hur väl elefanterna behandlades på reservatet gick ägaren så småningom med på att låta Mae Tu flytta dit och återförenas med sina vänner.  Nu kan Mae Tu leva fritt utan rädsla för smärta och lidande och hon har verkligen börjat uttrycka sig, ofta hörs hon pipa och trumpeta. Hon är en mycket lekfull och sprallig elefant som tydligt njuter av sitt nya liv. 

Vi försöker stoppa utnyttjandet av vilda djur inom underhållning. Det finns så mycket som behöver förbättras och åtgärdas för att permanent eliminera utnyttjandet av vilda djur

Läs mer..