Alpakaer i Andesbjergene

Bolivias alpackor får hjälp

Nyheter

Kraftig köld, snöstormar och torka plågar allt mer alpackorna i de bolivianska Anderna om vintrarna. Vi har sett till att de fått föda och veterinärvård samtidigt som vi hjälper ägarna med långsiktiga lösningar för att rädda alpackornas liv.

Sedan 2012 har området Pelechuco i de bolivianska Anderna utsatts för extrema väderförhållanden med ända ner till 25 minusgrader. Det är för kallt även för alpackornas tjocka päls. När vi kom till området i september förra året hade en kombination av brutala snöstormar, extrema köldperioder och torka dessutom förstört djurens betesmarker för andra vintern i rad.

"Vi är ett med alpackorna"

Aymaraerna vill behålla sin tradionella livsstil och inte tvingas att arbeta inom gruvindustrin.

Många alpackor var så svaga att de slutade producera ull som vanligt och flera honor fick missfall av den stress som deras kroppar utsattes för. Alpackorna ägs av Aymarafolket, som är ursprungsbefolkningen i området. De var ledsna och förtvivlade eftersom de inte kunde hjälpa sina djur som led och dessutom är en väldigt viktig del av Aymarernas försörjning.

"Vi är ett med alpackorna och de är ett med oss", berättade en av de lokala Aymara-ledarna. Han förklarade att det är så viktigt för dem att bevara sin traditionella livsstil och inte behöva arbeta inom gruvindustrin som förstör det vackra området.

Hjälp på både kort och lång sikt

Vi håller nu på att bygga att bygga 70 skyddsrum med tak över. De beräknas vara helt färdigbyggda i januari 2015 och att de kommer att fungera så pass bra att den bolivianska regeringen börjar bygga liknande i andra områden.

Vårt katastrofhjälpsteam levererade 2000 20-kilos säckar med foder, 2000 paket mineraltillskott samt veterinärvård till mer än 30 000 alpackor. Det räddade livet på djuren - men det finns risk att kommande vintern blir minst lika tuff. På grund av behovet av mer långsiktig hjälp har vi börjat bygga skydd för alpackorna. Vi förväntar oss att det kommer att vara så framgångsrikt att den bolivianska regeringen kommer att bygga liknande skydd i andra områden.Det är också ett problem för Aymarerna att ha tillräckligt med vatten åt alpackorna och för att vattna sina områden. Därför har vi också börjat borra brunnar och installera pumpar som drivs av en cykel. Så denna vinter kommer människorna att vara mycket bättre rustade att skydda sina djur från de svåra väderförhållandena.

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Läs mer..