Grisarna i EU förjänar bättre liv

Historisk möjlighet för EU-parlamentarikerna att rösta bort djurburar 

Nyheter

I morgon torsdag sker en av de viktigaste omröstningarna i EU-parlamentet inom djurpolitiken hittills. Parlamentarikerna ska då ta ställning till ett förslag om att fasa ur burhållning av djur inom animalieproduktionen. Vilken knapp kommer de svenska parlamentarikerna trycka på? 

Sverige är den medlemsstat inom EU som har kommit längst med att avveckla burhållning av djur inom livsmedelsproduktionen. Fortfarande hålls hönor för äggproduktion i undermåliga burar i Sverige. Runt om i EU hålls dock cirka 300 miljoner djur i burar inom livsmedelsproduktionen.  Nu har Europaparlamentarikerna möjlighet att rösta för att burarna ska fasas ut.  

Målet nåddes med råge

Den 11 september 2018 lanserade över 170 organisationer, en av dem World Animal Protection, ett medborgarinitiativ inom EU med syfte att samla in minst en miljon namnunderskrifter för att burhållningen ska stoppas. Den 2 oktober 2020 lämnade vi in vår namninsamling till EU-kommissionen.

Totalt hade vi då fått ihop 1 397 113 validerade underskrifter. Målet hade alltså nåtts med råge. EU-kommissionen ska den 15 juli meddela om de tänker starta en lagstiftningsprocess för att förbjuda burhållning av djur inom livsmedelsproduktionen. I morgon torsdag debatterar och beslutar Europaparlamentet ett utskottsförslag där det föreslås att burhållningen ska avvecklas 2027. 

En historisk möjlighet

De svenska Europaparlamentarikerna har nu en historisk möjlighet att förbättra livsvillkoren för djuren i livsmedelsproduktion inom EU. Ett sådant beslut skulle också ha kapacitet att påverka EU:s handel med tredje land och därmed skulle beslutet också få effekter på global nivå.  

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige:

"Medborgarinitiativet om att förbjuda burar i livsmedelsproduktionen inom EU är en av de mest framgångsrika medborgarinitiativ som gjorts. Aldrig tidigare har så många medborgare med gemensam stämma tagit ställning mot undermålig djurhållning i form av burar". 

Roger Pettersson fortsätter:

"Jag hoppas verkligen att de svenska partierna och deras ledamöter i parlamentet trycker på rätt knapp på torsdag och medverkar till att avveckla djurburarna. De som trycker på knappen för fortsatt burhållning medverkar inte bara till att hundratals miljoner djur kommer att hållas trångt och onaturligt i burar även framledes, utan att viktiga insatser mot antibiotikaresistens uteblir. Så, ta den historiska möjligheten – rösta bort burarna i morgon!"

 

Läs mer..