Internationella Rabiesdagen: Vaccinering, kastrering och utbildning skyddar mot rabies

Internationella Rabiesdagen: Vaccinering, kastrering och utbildning skyddar mot rabies

Nyheter

Förutom vaccination och sterilisering är utbildning avgörande för att förbättra djurs liv i länder som Sierra Leone. Vår nederländska kollega, Dirk-Jan Verdonk, hälsade på i en skolklass i huvudstaden Freetown

"Vem har ett djur hemma?" Nästan hela klassen höjer handen. Barnen har kycklingar, katter, getter och ankor och nästan hälften av klassen har en hund. Vi är i grundskolan på norra sidan av Freetown, ett stenkast från Atlanten. Ute i solen är det riktigt hett men inne är temperaturen förvånansvärt behaglig, tack vare de öppna fönstren som släpper in svalkande vind från havet.

Gästläraren Mohammed vet hur man får barnens uppmärksamhet. Mycket av det han vill berätta låter han komma från dem själva – han ställer många frågor. Var för sig har barnen inte mycket kunskap, men tillsammans kommer de långt.

educatie3

Gästläraren Mohammed talar om djurvälfärd i klassrummet i Freetown.

De fem friheterna

Mohammed lär ut om djurs välbefinnande. Att ta hand om djur är inte så uppenbart i länder som Sierra Leone. Så Muhammad förklarar vad de behöver genom att använda "fem friheter": frihet från hunger och törst; friheten från smärta och sjukdomar; friheten från obehag. Friheten från rädsla och stress och friheten att visa ett naturligt beteende. Han betonar gång på gång hur viktigt det är att respektera djur och behandla dem väl.

Han berättar också hur barnen kan se till att inte bli bitna av hundar. Plus, minst lika viktigt, vad ska man göra om de ändå blir bitna: ”Tvätta såret ordentligt med tvål och gå till sjukhuset för att få vaccination mot rabies.” Han är särskilt intresserad av det senare, också att få barnen att berätta för sina föräldrar, eftersom många människor i Sierra Leone är lågutbildade och tycker att en stelkrampsvaccinering är tillräcklig. Den ger dock inget skydd mot rabies. 

educatie4_0

Utbildningspaket

Barnen är entusiastiska. "Det finns många saker jag inte visste om", förklarar en liten flicka som, liksom sina klasskamrater, är klädd i en oklanderlig skoluniform. Hon lyser av glädje över det kort vi delar ut med de viktigaste tipsen om hundbett. Det är en del av läroplanen som vi har utvecklat för grundskolor som den här.

dsc_9561

Vikten av utbildning om djurs välbefinnande är svår att överskatta här: Nästan två miljarder barn beräknas att födas i Afrika de närmaste 35 åren. Deras inställning kommer i stor utsträckning att bestämma djurens öde på den här kontinenten under 2000-talet.

Vill du vara med och stödja vårt arbete för att stoppa rabies och skydda hundarna mot brutal avlivning?

Stöd nu

educatie1