elephant, Laos

MandaLao elefantreservat - ett paradis för räddade elefanter

Nyheter

I de frodiga bergen utanför Luang Prabang i norra Laos ligger landets första elefantreservat som inte erbjuder elefantridning – MandaLao elefantreservat.

Cirka trettio minuters bilfärd från centrala Luang Prabang i norra Laos ligger elefantreservatet MandaLao.

Trots att staden finns så nära ligger reservatet förvånansvärt avlägset och lantligt. Området sträcker sig över 200 hektar med frodiga gröna skogar, träd och berg och är en perfekt miljö för MandaLaos nio elefanter att ströva omkring i.

elephant_laos_800x534_1020860_0

MandaLao grundades 2016 och strävar efter att ta hand om elefanterna på bästa möjliga sätt och att främja hållbar turism. Foto: Nick Axelrod

För att komma till reservatet får man köra genom små byar där stora delar av lokalbefolkningen engagerat sig i MandaLao på ett eller annat sätt. Det kan vara bönder som odlar grödor till elefanterna eller arbetare som hjälpt till att bygga nya inhägnader.

Kort därefter når man reservatet där det ligger ett vackert byggt hus vid ingången. Här kan besökare njuta av den otroliga utsikten över Nam Khan-floden och det skogbeväxta reservatområdet på andra sidan vattnet.

Livet för en elefant på MandaLao

Det är ett verkligt paradis för elefanterna här. Förutom viss vägledning från sina elefantskötare kan de ströva fritt i sina naturliga grupper, umgås och simma i floden och äta så mycket de vill.

Elefanter som en gång tagits från det vilda och tämjts kan aldrig mera klara sig i det vilda. Men här på MandaLao har de all möjlighet att bete sig naturligt, som elefanter ska.

Vi har pratat med Michael Vogler som äger reservatet, för att lära oss mer om elefanternas dagliga liv på MandaLao.

”Vi började gå morgonpromenader med dem längs ett litet vattendrag i närheten som går genom djungeln. Där är det alltid är svalt och skönt, de kan gå i vattnet, vilket är bra för deras fötter och det finns mycket att äta – det blir som ett slags sjukgymnastik för dem. Det är en perfekt miljö, och efter ett tag kom vi på att människor kunde bjudas in för att följa elefanternas dagliga rutiner, främst för att observera – man promenerar genom djungeln och ger dem banan lite då och då.”

elephant_laos_800x534_1020827

På bild: Michel Vogler (delägare) med Mae Kham (till vänster) och Mae Tu (till höger). Foto: Nick Axelrod

"Trots att elefanterna fortfarande får träffa turister som kommer hit i små grupper för att titta på dem försäkrar Vogler att han ger elefanterna all den vila och ro som de förtjänar och tillåter. Endast ett begränsat antal besökare kommer hit för att uppleva elefanterna på ett etiskt och försiktigt sätt.”

Befriade från bojor

Vi har även gett ekonomiskt stöd för att bygga ett område där MandaLaos elefanter kan vara sociala om dagarna och inhägnade under nätterna. På så sätt kan de umgås fritt utan att hindras av de bojor som de har burit större delen av livet.

Nattetid kan elefanterna också umgås, gå omkring och slappna av helt utan bojor.

Denna lilla förändring gjorde stor skillnad i djurens liv. ”Jag hade aldrig sett elefantskötarna eller elefanterna så glada och avslappnade – öronen flaxade och svansarna svängde, bara av att gå omkring och umgås”, säger Vogler.

elephant_laos_800x534_1020853

I början av 2018 gav World Animal Protection reservatet ekonomiskt stöd för att bygga ett område där elefanterna kan vara sociala om dagarna och inhägnade under nätterna. På bild: Tong Khun (nummer 1) och elefantungen Kit. Foto: Nick Axelrod

Området består mestadels av tät skogsvegetation och grödor som uppfyller elefanternas behov. Vi ser fram emot att se hur reservatet fortsätter att växa och hur Voglers planer på att expandera och hjälpa de elefanter som finns kvar i fångenskap i Laos förverkligas.

Läs mer om vårt arbete för att skydda elefanter och andra vilda djur

Nattetid kan elefanterna också umgås, gå omkring och slappna av helt utan bojor.