Fruktfest och trygga liv för björnarna i Balkasar i Pakistan - World Animal Protection Sverige - Foto: Madeeha Manzoor / BRC

Fruktfest och trygga liv för björnarna i Balkasar i Pakistan

Blogg

Skrivet av

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! I reservatet i Balkasar i Pakistan tar Bioresource Research Centre (BRC) sedan 2010 hand om björnar med stöd från World Animal Protection. Björnar som utsatts för så mycket lidande att de inte kan klara sig själva i naturen.

Här kan björnarna leva i trygghet i naturlig miljö. De kan klättra, svalka sig i vattnet och njuta av sin frihet, leka i det gröna gräset och äta blåbär och annat gott. 

Nyligen fick de vara med om en rejäl fruktfest, då de fick kalasa på en mängd olika frukter.

Uppskattad fruktfest

Det var Hazrat Ali, en av de hängivna anställda i reservatet, som ville se till att björnarna skulle få uppleva en riktig fruktfest. Att uppleva glädjen av att få njuta av den rika, naturliga sötman hos en mängd olika torra frukter, samtidigt som de fick i sig viktiga näringsämnen.

Med stor noggrannhet vägde han den mängd godsaker varje björn skulle få och hällde upp den i en hink. Det var en rejäl blandning av olika frukter som björnarna bjöds på: plommon, aprikoser, fikon, dadlar, kokosnötter, russin, jordnötter och valnötter.

Sedan gick Hazrat Ali runt till alla björnar i reservatet i deras inhägnader och såg till att var och en fick en rejäl portion med torkad frukt att smaska på. Och uppskattningen var stor! Det blev full aktivitet bland björnarna och under de närmaste timmarna åt de glupskt av fruktblandningen. De letade noga så att de inte skulle missa några godbitar Hazrat Ali hade hällt ut till dem.  

Den här utdelningen gav inte bara björnarna en härlig smakupplevelse, utan var också ett sätt att stimulera dem så att de inte blir för passiva. Deras aktivitet och alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som fanns i frukterna bidrog till att stärka deras hälsa och få dem att må bra i reservatet.

Inte minst viktigt var att fruktfesten visade en omtanke om björnarna som många av dem inte fått uppleva i sina tidigare liv. Festen var en hyllning av den respekt som alla människor bör behandla björnar med – utan utnyttjande och lidande.

Salta stenar – Godis och viktigt näringstillskott

Även salta stenar är något björnarna i Balkasar ser som en delikatess. När de slickar på stenarna får de också i sig viktiga näringsämnen för att hålla sina kroppar i form.

Björnarna brukar visa stort intresse och komma fram och lukta när det kommer nya leveranser av rosa himalaya-saltstenar till Balkasar. De kastar sig girigt över stenarna och gröper snabbt ur dem med sina tungor. Efter det gömmer de gärna undan stenarna på sina favoritgömställen, för att kunna spara dem till ett senare tillfälle när de är riktigt saltsugna.

Saltet innehåller många mineraler de behöver, som natrium, kalcium, kalium och magnesium. De här ämnena har stor betydelse för att deras muskler och nerver ska fungera bra och för att de ska kunna hålla rätt vätskebalans i kroppen.

Att bevaka björnarnas hälsa är en högt prioriterad uppgift i Balkasar. Tyvärr är det inte ovanligt att björnar som kommer till reservatet behöver mycket vård och omsorg och alla tas om hand efter sina särskilda, individuella behov. Vissa har lidit så svårt i sina tidigare liv att de är för svaga för att leva i huvudinhägnaden med de andra. Därför byggdes en inhägnad där björnar med särskilda behov kan kontrolleras extra noggrant av Balkasar-teamet, så att de får den hjälp de behöver.

 

Din hjälp är livsviktig!

Tack för att du hjälper djur som har det svårt. Våra insatser för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Vi arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Tillsammans skapar vi en bättre värld för djuren.

Läs mer..