pantanal-fires-response

Tack för att du hjälper drabbade djur när Brasiliens skogar brinner

Blogg

Skrivet av

Skogsbränderna i Pantanal-regionen i Brasilien är större än vanligt i år och har påverkat ett område stort som Luxemburg. Tack vare stöd från supportrar som du samarbetar vi med lokala organisationer för att hjälpa vilda djur som drabbats av bränderna.

För tredje året i rad ödelägger skogsbränder stora områden i Pantanal- och Cerrado-regionerna i Brasilien och sprider sig till avlägsna och tidigare förskonade områden. Ditt stöd bidrar till att hjälpa trettio olika djurarter som drabbas hårdast av bränderna.

World Animal Protection stöder flera grupper på plats som arbetar med att ta hand om djuren: Pantanal Animal Technical Rescue Group (Gretap-MS), Instituto Homem Pantaneiro (IHP), Instituto Tamanduá och Veterinary Care Center (Cavet). Vi bidrar också med resurser för att öka möjligheterna att djuren ska få den behandling de behöver för sina traumatiska upplevelser.

Rescued giant anteater cub

Räddningsinsatser i Pantanal

Skogsbränderna utsätter djuren för mycket lidande. Djur som piggsvin, tapirer, anakondor, navelsvin och jaguarer påverkas både direkt och indirekt. Förutom att de kan stressas och skadas av elden och röken, förlorar också många djur sina naturliga livsområden i eldhaven och får svårare att få tag på mat och vatten för att överleva.

Supportrar som du har gjort det möjligt för oss att förbättra möjligheterna att hjälpa djur i Cavets veterinärklinik i Serra do Amolar, som drivs av IHP. Kliniken har fått veterinärutrustning för att hämta och ta hand om skadade djur, mediciner och lager av vårdprodukter.

Letícia Larcher, verksamhetsansvarig i IHP, säger:

”Det är viktigt att ta fram strategier för att se till att de djur som drabbats av bränderna får den hjälp de behöver och att få branden under kontroll. Stödet från World Animal Protection för att rädda och hjälpa djur är avgörande för att de djur som lever i Pantanal ska kunna fortsätta sina liv, med stöd av de djurskyddsprojekt som vi har utvecklat."

Rescued giant anteater cub

Instituto Tamanduá, som är medlem i Gretap, arbetar med att behandla och rehabilitera djur så att de ska kunna släppas ut i sina naturliga livsmiljöer igen.

Ett av djuren de tar hand om är myrsloksungen Joaquim. Han är bara runt ett halvår gammal och var mycket svag när han fick hjälp efter att ha blivit påkörd i en smitningsolycka. Troligen har han kommit ifrån sin mamma i samband med de häftiga bränderna som fått så många djur att fly för sina liv.

Precis som Joaquim är de flesta djur som Instituto Tamanduá tar hand om inte direkt skadade av branden. De har blivit indirekta offer för bränderna när de kanske har kommit ifrån sina mammor och flytt från bränderna till tätbefolkade områden. Många djur drabbas tyvärr av skador av olika slag när de hamnar i miljöer som är helt främmande för dem. 

Rescued giant anteater cub

Djurindustrin driver på bränderna

Den främsta drivkraften bakom avskogningen är djurindustrins produktion av nötkött och soja. Sojan används huvudsakligen som djurfoder i livsmedelsindustrins djurfabriker. Följderna av avskogningen är mycket allvarliga: vilda djur och växter tar stor skada när väldiga landområden skövlas, utsläppen av växthusgaser ökar och driver på den globala klimatkrisen och djur utsätts för stort lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och under långa djurtransporter.

World Animal Protection uppmanar företag och regeringar att hjälpa till att skydda de miljontals vilda djur som nu utsätts för lidande och livsfara, på grund av djurindustrins hänsynslösa skövlingar av stora skogsområden i Brasilien.

Det krävs också en djupgående förändring av hela livsmedelsindustrin för att komma till rätta med de här problemen. Målet måste vara att stoppa utbyggnaden av de grymma djurfabrikerna och den katastrofala miljöförstörelsen som de för med sig.

Tack för att du är med och gör World Animal Protection till en av de största djurvälfärdsorganisationerna i världen. Vi är hundratusentals supportrar som tillsammans är en stark kraft för en djurvänligare värld.