Moder Natur skapar bra mammor

Moder Natur skapar bra mammor

Nyheter

I dag på Mors dag uppmärksammar vi några mammor i djurriket.

Vi börjar stort. Av alla landlevande djur föder elefanter de största bebisarna – de väger över 100 kg!

Dessutom bär elefantmammorna sina ungar i 22 månader. DET är graviditetens graviditet och ännu ett imponerande världsrekord.

1020853

Foto: World Animal Protection/Nick Axelrod

Moderlig omsorg under lång tid

Vid födseln har babyelefanter dålig syn. Därför måste de känna igen sin mamma genom beröring, lukt och ljud. De är helt osjälvständiga. Elefanter lever i matriarkat. Fördelen för elefantmammorna är att de får hjälp av släkt och vänner när ungen anländer.

Ungen kan behöva omsorg i upp till 4–5 år och det bidrar till att göra bandet mellan mamma och barn det tätaste bland alla jordens djur. 

1010161

Bandet mellan mamma orangutang och hennes barn är också bland de starkaste i naturen

Sovnäste åt orangutangbarn

Under de första fyra månaderna bryts aldrig kontakten mellan orangutangmamman och hennes barn. Och under ungens två första år är den helt beroende av sin mamma för mat och att kunna röra sig.

Varje natt skapar mamma orangutang ett nytt sovnäste med grenar och löv. Det är något hon kommer att lära sin unge, precis som hur man hittar mat.

Otroligt nog släpper hon aldrig sitt barn utan har det på ryggen under klättringen från träd till träd. Ungen dias tills den blir fem år och sköts om tills den blir 6–7 år.  Det är längsta tiden för något djur att vara beroende av sin mamma. Med ett sådant långsiktigt åtagande är det inte konstigt att orangutanger föder bara vart åttonde år eller så.

Orangutanger, särskilt honorna, är tätt knutna till sin mamma länge och kan besöka mammorna upp till att de är 15 år.

1015502_cropped

Mammas instinkt

Precis som elefanter och primater är grisar inte bara mycket intelligenta, de är också underbara mammor. De känner till och med igen sin egen kultings ljud. I en studie där suggorna fick lyssna på inspelningar av kultingar reagerade de mycket starkare när det var deras egna kultingar som lät än okända kultingar.

En nyfödd kulting lär sig känna igen sin mammas röst, veta sin plats i kullhierarkin och att välja en favoritspene när den bara är några timmar gammal. Kultingen är så fäst vid sin mamma att den skriker av sorg när de skiljs åt från dem.

Sjunger för sina barn

Visste du att suggor även är kända för att ”sjunga” för sina barn när de diar?

Grisar är smarta och naturligt sociala varelser. Ungefär på samma sätt som elefanthonor lever även vilda grisar i matriarkatgrupper mellan två till sex vuxna mammor med sina avkommor. De är ett perfekt exempel på hur mammor kan lära av och se efter varandra.

Skyddar barnen

Så många djur runt om i världen – som dessa ovan och även björnar, hundar och delfiner – är de mest hängivna mödrar. Ofta offrar de sina egna behov och önskningar och välfärd för att skydda sina barn. Känns det igen?

Har du inte köpt något åt mamma ännu och vill ge något som även djurens mammor har glädje av? Här finns fina gåvobevis till alla mammor - beställer du ett digitalt gåvobevis och betalar med kort levereras det direkt med e-post!

Visste du att suggor även är kända för att sjunga för sina barn när de diar?