Mink

Se upp för pälsdetaljer!

Nyheter

Det måste bli ett slut på den grymma handeln med pälsprodukter. För djurvänliga konsumenter är det ofta inte så svårt att undvika kappor och mössor gjorda av djurpäls. Men det kan vara betydligt svårare att upptäcka pälsdetaljer.

fur free europe

Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Många konsumenter känner kanske inte till att det kan finnas pälsdetaljer på de kläder de köper. Det är inte säkert att det tydligt finns angivet att huvan på jackan du vill köpa har en kant av minkpäls eller att tofsen på mössan du provar är gjord av rävpäls. Som medvetna, djurvänliga konsumenter kan vi bidra till att minska pälsdjurens lidande genom att inte köpa pälsprodukter och sådant vi misstänker kan vara pälsprodukter.”

Att använda djurpäls, i stället för pälsliknande material som inte kommer från djur, kan vara ett sätt för producenter och handlare att tjäna mer pengar på sina varor. Pälsdetaljerna kan exempelvis locka konsumenter att köpa kläder för att de ser lite lyxigare eller varmare ut.

Tyvärr kan det vara svårt att veta om djurpäls använts som detaljer på produkter som till största delen inte är gjorda av djurpäls. Producenterna vet att många konsumenter inte vill köpa päls och kan därför försöka dölja vad ett plagg är gjort av för att öka försäljningen. Om alla produktionsmaterial utom just päls finns angivna i ett klädesplaggs innehållsförteckning, är det ju lätt att missa att det handlar om djurpäls.

Miljontals pälsdjur varje år

Pälsindustrin är i dag glädjande nog en bransch på tillbakagång. Hundratals kläd- och modemärken är numera pälsfria, på grund av djuretiska krav från sina kunder. I EU har nästan hälften av medlemsländerna, 12 av 27, tagit beslut om att förbjuda pälsdjursfarmning. Men fortfarande är det miljontals pälsdjur som varje år föds upp under plågsamma förhållanden på pälsfarmer i EU-länder för att bli pälsprodukter.

De i särklass flesta djuren som föds upp i EU:s pälsindustri är minkar. Andra vanliga djur är rävar, mårdhundar och chinchillor. I EU producerades 2020 omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar.  

Av de nuvarande omkring 750 minkfarmerna finns de flesta i Finland, Polen, Litauen och Grekland. I Danmark och Nederländerna, tidigare storproducenter av minkskinn, har minkuppfödningen nästan helt försvunnit. I Sverige finns i dag runt 25 minkfarmer.

Skriv på för ett pälsfritt EU

En pälsfarm är en väldigt onaturlig miljö, där djuren utsätts för mycket lidande. De lever ytterst begränsade liv, rad efter rad i små, stimulansfattiga burar.

Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer vi därför det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals. Fur Free Europe är en uppmaning till EU att förbjuda pälsdjursuppfödning och handel med produkter från pälsdjursuppfödning.

Ditt stöd är livsviktigt. Om vi lyckas få in en miljon underskrifter måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. Var med och stoppa den grymma pälsdjursuppfödningen i EU: skriv på namninsamlingen Fur Free Europe!

Skriv på

Som medvetna, djurvänliga konsumenter kan vi bidra till att minska pälsdjurens lidande genom att inte köpa pälsprodukter och sådant vi misstänker kan vara pälsprodukter.

Läs mer..