A puppy among debris of houses destroyed by Typhoon Haiyan, in the Philippines

Tusentals djur på Filippinerna och i Kap Verde får hjälp

Nyheter

Efter att tyfonen Hagupit nått Filippinerna och vulkanutbrott har minskat ytan på ön Fogo - en del av ögruppen Kap Verde, har våra katastrofteam nått öarna för att med full kraft skydda djuren.

Tidigare i december nådde tyfonen Hagupit Filippinerna. Den förde med sig minnen av Haiyan – Filippinernas dödligaste tyfon i modern historia. Förra året var vi på plats för att ta hand om, mata och skydda djur efter tyfonen Haiyan och nu har teamet skickats dit efter Hagupits härjningar.Tursamt nog har Hagupit inte varit lika ödeläggande som förra årets tyfon. Dock har ön Masbate, som ligger mitt i de filippinska öarna, drabbats hårt och lämnat efter sig tusentals djur som akut behöver hjälp.

Räddar djur på ön Masbate

Vårt team i Asien-Stillahavsområdet har nu en bas på Masbate och förbereder arbetet tillsammans med myndigheter och veterinärvolontärer. De levererar mat, mediciner och veterinärvård till de svårtillgängliga delarna av ön. Över 15 000 kor, getter, bufflar och får behöver desperat vår hjälp eftersom de lider av extrem stress, sjukdomar och undernäring.Som en av de fattigaste provinserna i Filippinerna är invånarna på ön beroende av jordbruket och de djur som används i livsmedelsproduktionen. Våra beräkningar visar att upp till 90 % av hushållen i de hårdast drabbade områdena håller lantbruksdjur. Eftersom grödor och fisket ödelagts av tyfonen är behovet av de kvarvarande djuren start. Utan vår hjälp kommer både djuren och de samhällen som är beroende av dem att lida avsevärt.

Vulkanutbrott på Fogo, Kap Verde

Medan samhällena i Filippinerna långsamt återhämtar sig efter tyfonen Hagupit, lider djuren 1 500 mil bort på ön Fogo i Kap Verde helt annan men lika ödeläggande katastrof. Vulkanutbrott på ön har ödelagt stora ytor och fört med sig lavaströmmar och stora askmoln. Därför har befolkningen evakuerats till de tryggare delarna av ön Sorgligt nog har tusental djur inte kunnat evakueras och är därför kvar i de sårbara delarna av ön.

Ett andra katastrofteam har därför skickats till Fogo för att förse djuren med nödhjälp och utvärdera situationen för de djur som är kvar. Vi arbetar tillsammans med lokala myndigheter och hoppas kunna rädda så många liv som möjligt.

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Över 15 000 kor, getter, bufflar och får behöver desperat vår hjälp eftersom de lider av extrem stress, sjukdomar och undernäring.

Läs mer..