I det bjørnereservat, vi finansierer i Rumænien, kan reddede bjørne få et nyt liv

Björnen Anca räddad från dålig djurpark i Rumänien

Nyheter

Efter att ha tillbringat 20 år i en betongbur har Anca nu äntligen fått gräs under tassarna. Vår lokala samarbetsorganisation har räddat björnen och tagit med henne till reservatet som vi finansierar i Zarnesti, Rumänien.

I slutet av 2014 räddade vår samarbetsorganisation, Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), björnen Ina. Innan räddningen hade Ina levt i en eländig bur i en rumänsk djurpark. Men AMP tvingades lämna kvar Inas syster Anca i djurparken. Sedan dess har AMP kämpat oförtröttligt för att också rädda Anca.

A bear in a cage

Anca i hennes lilla bur i djurparken.

Nu har det äntligen lyckats. Tack vare tålmodigt lobbyarbete, press från stadens borgmästare och en namninsamling gick djurparken till slut med på att även överlämna Anca. Den 23 april i år kunde AMP hämta henne och köra henne till björnreservatet.

”Hon är en fantastisk björn – söt och mycket lugn och vänlig. Vi är mycket tacksamma över att vi äntligen kunnat få henne till reservatet,” säger Paula Ciotlos, vice ordförande i AMP.

Ancas liv i djurparken

I djurparken levde Anca i tre olika pyttesmå burar. Den mellersta buren var den smalaste – en enkel bur med betonggolv, där Anca tillbringade det mesta av sitt utan att ha något att göra. Rastlös och frustrerad gick hon fram och tillbaka på några få kvadratmeter. Under helgerna flyttades hon till en lite större bur, så att besökarna kunde se henne bättre.

1021210

De tre små burarna dör Anca tillbringat 20 år av sitt liv.

Anca visade tydliga tecken på att hon mådde psykiskt dåligt. Kort tid innan hon räddades grävde hon ett hål i kanten av en av burarna där det fanns en liten ränna med jord och gräs. Hon vägrade att komma upp ur hålet eftersom hon var så stressad.

Innan Ancas syster Ina blev räddad levde de ihop i de små burarna. Björnar behöver ett eget revir så det var stressande för dem att inte ha ett eget territorium. De brukade därför slåss om utrymmet. 

Det var skälet till att djurparkens ägare på den tiden beslutade att överlämna Ina till AMP. Men han behöll Anca, så att djurparken skulle fortsätta dra till sig besökare. Först nu har AMP lyckats sätta press på djurparken för att få dem att överlämna henne.

Räddningen av Anca

AMP fick hjälp av de lokala myndigheterna med att rädda Anca och föra henne till Zarnesti-reservatet. AMP:s personal började med att söva Anca, ge henne en helkroppsundersökning, mikrochippa och vaccinera henne. Det krävdes sex personer för att bära ut Anca till transportbilen som skulle köra henne till reservatet.

1021217

Anca blev sövd när hon skulle transporteras till reservatet.

Efter några timmars bilfärd kom de fram till reservatet. Anca verkade lugn när hon fördes ut ur bilen och släpptes in i karantänområdet. Hon började nyfiket att undersöka sitt nya hem.

1021218

Anca blir körd till Zarnesti-reservatet.

Lyckligtvis verkar det som att Anca är frisk och sund. Under de närmaste veckorna kommer personalen att observera henne i karantänområdet för att se till att hon har det bra.

1021220

Anca anländer till reservatets karantänområde.

Se filmen när Anca räddas från djurparken:

Så snart Anca är redo för det kommer hon att släppas ut i det stora reservatområdet. Där kan hon äntligen bli fri att leva ett riktigt björnliv bland vattendammar, gräs, bärbuskar och stora träd.

1014663

Snart får Anca flera hektar grönområde att hänge sig åt.

Toppbild: I Zarnesti-reservatet får räddade björnar en ny chans i livet.

Läs mer om vårt arbete för att rädda björnar i Rumänien

Precis innan Anca blev räddad grävde hon ner sig i ett hål i kanten av en av burarna, där det fanns en liten plätt med jord och gräs. Hon vägrade att komma upp ur hålet eftersom hon var så stressad.