Kycklingar

Kycklingar - fantastiska och charmiga

Nyheter

Varför ska vi bry oss om kycklingar? För att de är fantastiska och charmiga djur. Visste du att kycklingar kan räkna, känna igen människor och prata med varandra? Lär dig mer om dessa underbara djur.

Det är lätt att ta kycklingar för givet. Det finns tiotals miljarder världen över. Kycklingar är långt mer intelligenta och känsliga än många tror, och de har en intressant historia.

Dessa smarta varelser är de närmaste levande släktingarna till Tyrannosaurus Rex. De härstammar alla från vilda kycklingar från södra Asien, kallade djungelhöns, som människor började ha och föda upp för minst 5 000 år sedan.

Livet för en kyckling ser olika ut beroende på var den kommer ifrån

Smarta räknare

Kycklingar är bra på matematik. Forskare vid universitet i italienska Padua arbetade med nykläckta kycklingar och fann att de kunde räkna och göra enkla uträkningar.

Efter kläckning växte kycklingarna upp med fem föremål - små plastleksaker som finns i kinder ägg. Efter några dagar, fullt synligt för kycklingarna, tog forskarna de fem föremålen och gömde tre bakom en skärm och två bakom en annan skärm. De noterade att kycklingarna var mer benägna att närma sig skärmen som dolde fler av föremålen.

Därefter testade forskarna kycklingarnas minne och förmåga att addera och subtrahera. Efter att objekten gömts bakom de två skärmarna, började forskarna flytta leksakerna mellan de två skärmarna, även det fullt synligt för kycklingarna.

Kycklingar i livsmedelsindustrin

Kycklingarna visade tecken på att kunna räkna. De förstod hur många objekt som dolde sig bakom varje skärm och var mer benägna att närma sig skärmen med flest objekt bakom sig.

Räkning är en färdighet som ofta är kopplad till djur som anses vara mer intelligent än kycklingar, som schimpanser och hundar. Ännu mer överraskande är att kycklingar, i vissa räkningstester, har fått bättre resultat än småbarn.

Grunderna för kroppen

Kycklingar har väldigt bra syn. De ser bra både på nära håll och lång bort och kan identifiera olika färger, vilket hjälper dem att söka efter mat. De kan även skilja personer de känner från främlingar.

Hönor har också mycket intressanta benstrukturer; de har fler ben i halsen än giraffer och alla deras ben är mycket lätta. En del av deras ben är ihåliga och kallas 'pneumatiska ben'. De utgör faktiskt en del av hönsens andningsorgan och arbetar med lungorna för att hjälpa dem andas.

Kycklinglungor är ganska stela och expanderar inte eller dras ihop mycket när de andas in och andas ut. Så att hålla en kyckling för hårt runt bröstbenet kan kväva den.

1013426_0

Glada tillsammans: Frigående kycklingar som lever i flock. En flock består vanligtvis av ungefär 15 kycklingar.

Bossigt beteende

Precis som människor och många andra djur har olika kycklingar olika personligheter. Vissa fåglar är modiga och kaxiga, andra är blyga och försiktiga. Dessa personligheter hjälper kycklingar att inordna sig själva och sina flockar i en "hackordning".

Kycklingflockar består av cirka 15 fåglar. De mer dominerande, bossiga fåglarna är högst upp i hackordningen. För att visa att det är de som bestämmer pickar de på undergivna fåglar och plockar deras fjädrar. De kan också jaga bort dem eller stjäla deras mat. Undergivna fåglar pickar inte tillbaka utan springer ofta iväg. Om en ny fågel ansluter sig till flocken eller lämnar den, måste flocken reda ut ordningen igen och bestämma vem som är chef.

Det kanske inte låter som en trevlig grupp att vara en del av, men precis som mänskliga familjer har alla en roll. Det är ett viktigt sätt att hålla flocken säker och se till att alla blir omhändertagna.

Pratglada

Kycklingar är bra kommunikatörer. De använder minst 30 olika pip och kuckel för att prata med varandra. Det är vanligt för dem att varna varandra för fara och dela information om mat.

Hönor är extremt beskyddande över sina kycklingar. De sammankallar sina barn, tränar dem för att känna igen olika typer av mat och varnar dem för rovdjur. De bekämpar också rovdjur för att skydda sina små.

Kycklingar kommunicerar även med kroppsspråk. Om en tupp som söker efter mat hittar något gott och vill locka till sig en höna, dansar han för henne. Tuppar är väldigt beskyddande, de har uppsikt över marken och himlen efter rovdjur, ropar ut tecken på fara och kämpar för att skydda flocken.

Många kycklingägare är övertygade om att kycklingar förstår vad människor säger. De rapporterar att enskilda kycklingar kommer fram till dem när de ropar deras namn och följer kommandon som "upp" och "ner".

7 day old broiler (meat) chickens in a commercial indoor system. Photography from research conducted by our Investigation and Intelligence team. Credit: World Animal Protection

Kycklingar ser utmärkt både på nära håll och långt bort, de kan även skilja på olika färger

Lekar

Kycklingar älskar att hoppa, springa, jaga varandra och leka. Worm running är en favoritlek. Utomhus innebär det att en kyckling plockar upp en mask - viftar med den i näbben och uppmuntrar andra kycklingar att jaga henne. Kycklingar som hålls inomhus gör samma sak med en bit skräp om det finns tillräckligt med utrymme.

Sitta på en pinne är också en del av deras naturliga beteenden. För tusentals år sedan, i det vilda, flög de upp på trädgrenar för att kunna vila i säkerhet och idag tycker de fortfarande om att klättra upp till pinnar och grenar för att slå sig ner på högre höjd.

De förtjänar bättre

Vi arbetar för att ge dessa intelligenta djur bättre liv. Miljarder av dem lider varje år, tvingade in i onaturligt stora grupper under fruktansvärda förhållanden på fabriker. De kan inte utforska, leka och bilda flockar på det sätt som de naturligt skulle göra. Detta leder till stress och smärtsamma hälsoproblem.

Läs mer om vårt arbete med kycklingar

Läs mer..