bear sanctuary

Följ med till björnreservatet Libearty som vi stödjer i Rumänien

Nyheter

Vi bidrar till att björnreservatet Libearty i Rumänien kan ge björnar som levt under svåra omständigheter nya trygga björnliv. Nyligen besökte vår medarbetare Lina Dahl reservatet och blev starkt påverkad av mötet med björnarna.

Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Här tas de om hand av vår samarbets­partner AMP, eftersom de på grund av vad de utsatts för skulle ha svårt att klara sig själva i naturen.

Libearty ligger mitt i Rumänien vid staden Zarnesti och är världens största reservat för brunbjörnar. Björnarna har rejält med utrymme för att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt gå omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns på plats och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.

Verksamheten finansieras med stöd från bland andra World Animal Protection och genom att reservatet tar emot besökare. Besökarna måste vara noga med att visa respekt för björnarna och inte störa dem på något sätt. Det här är björnarnas fristad, där de ska kunna känna sig trygga.

bear sanctuary

En andra chans för 115 björnar

Vår medarbetare Lina Dahl, som är kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige, besökte björnarna i reservatet under förra veckan. Här är hennes berättelse om liv som förändrats från förtvivlan och utnyttjande till glädje och omsorg.

En dag på björnreservatet i Rumänien. Ett minne för livet där lyckokänslor blandas med sorg. De 115 räddade björnarna som lever här på 69 hektar har fått en andra chans i livet.

Före detta cirkusbjörnar som levt på två kvadratmeter i sitt tidigare liv, strosade runt tillsammans med andra björnar som utnyttjats av människor på andra sätt för underhållnings skull. Inte ovanligt att de matats med tabletter och alkohol för att hållas lugna.

Det var härligt att få se nöjda och glada björnar som anpassat sig till det nya livet i det stora gröna reservatet. Där de får komma fram om de vill, bada om de vill, busa om de vill och framför allt: leva livet som björnar förtjänar.

Det kändes i hjärtat och gjorde fruktansvärt ont

Vad alla de här björnarna har gemensamt är ett före detta liv i misär som inte riktigt går att beskriva i ord. Det kändes i hjärtat och gjorde fruktansvärt ont. Jag brast i gråt första gången när jag gick in i buren där Odi levde i 12 år. Litet, kalt och svårt att förstå.  

Tyvärr finns det gamla, brutala livets sår fortfarande tydligt kvar hos en del. När vissa björnar i reservatet går mot ett stängsel vänder de sig fortfarande på samma sätt som de behövde göra i buren i fångenskap. Nyanlända björnar kan vänta med att äta tills skötarna klappar händerna eller ber dem göra konster – skrämmande minnen från den tid då de endast på svältgränsen fick mat som belöning.  

Andra gången jag brast var när vi träffade Roxi, en rejält traumatiserad känslig varelse. Hon rörde sig i ett enformigt, stereotypt mönster av sjukliga beteendestörningar, på grund av sina minst sagt hemska upplevelser av lidande och stress tidigare i livet. 

Tredje gången jag brast var när grundaren berättade varför hon startade fristaden för björnarna: till minne av björnen Maja – som hon aldrig lyckades rädda.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan gåvorna från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

Ett minne för livet där lyckokänslor blandas med sorg.

Läs mer..