Sarah Ison tror på bättre liv för grisar

Sarah Ison tror på bättre liv för grisar

Nyheter

Sarah Ison från Storbritannien är vår globala expert på djurvälfärd. Hon har tunga meriter som en doktorstitel inom grisvälfärd och skrev sin avhandling om suggors smärta vid förlossning. Hon besöker det svenska kontoret men hinner också med att se en grisgård och ha möte med LRF.

Sarah älskar grisar för att de är roliga, sociala och verkligen har olika personligheter. Precis som människor är de så olika sinsemellan men mer lekfulla och älskar att utforska, menar hon. Hon halkade in på ämnet grisvälfärd men tror på något sätt att det ändå var meningen.

Vår familj höll grisar i liten skala på sin gård efter kriget. Nyligen hittade jag ett litet häfte där man skrivit in fakta om grisarna. Det var så roligt att läsa!

sarah

Sarah Ison från Storbritannien är vår globala expert på djurvälfärd för grisar.

Fixering det värsta

Sarah har sett många olika grisuppfödningar på olika håll i världen och tror att det värsta för djuren är fixeringen av suggor. Hon fick en chock första gången hon fick se det med egna ögon – ”Så mycket oljud, bara metall och cement och som ett hav av djur.”  Men där har hon gott hopp.

Vi närmar oss brytpunkten, vi tror att förändringen kommer inom kort. Vi har flera stora internationella företag som förbundit sig att fasa ut burar för suggorna. Vi tror också att vårt arbete för att minska antibiotikaanvändningen blir en skjuts framåt för djurvälfärden.

Var påläst och fråga

Vad är kommande trender inom grisuppfödning?

I allmänhet gäller att grisgårdarna blir större och större medan småskaliga uppfödningar blir färre. Det kan vara både bra och dåligt. En annan sak är fler och olika märkningar.

Vad kan man som konsument göra för att skydda grisar?

Var påläst. På många håll i världen finns det märkningar som visar varifrån grisen kommer och då är det lätt att välja rätt. Ett annat tips jag vill ge är att när du är på restaurang och det inte står något om djurens välfärd, fråga! Även om de inte kan svara visar du att det är viktigt att veta.

Nyligen släppte vi en rapport som visar att multiresistenta bakterier hittats i griskött i livsmedelsbutiker i flera länder. Sverige är dock ett föregångsland vad gäller antibiotikaanvändning i grisuppfödning.

Vill du göra mer för lantbruksdjur?

Hundratals miljoner lantbruksdjur inom EU lever sina liv under miserabla förhållanden. Gå med i EU-kampanjen som kräver att lantbruksdjuren ska slippa burar.

Vi närmar oss brytpunkten, vi tror att förändringen kommer inom kort. Vi har flera stora internationella företag som förbundit sig att fasa ut burar för suggorna