Delfiner simmar i det vilda

​​​​​​​Viktiga framgångar för delfiner 2021

Blogg

Skrivet av

Tack för att du har bidragit till flera viktiga framgångar för delfiner under 2021. Delfiner är vilda djur som ska leva i frihet i haven – inte utnyttjas som underhållning i fångenskap.

Tre nya havsreservat

Under 2021 stödde vi skapandet av tre nya djurvänliga havsreservat, som fick status som Whale Heritage Site. Utmärkelsen har tagits fram av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner i havsreservat runt om i världen.

Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien är det första området i Europa med status som World Heritage Site, medan Dana Point i Kalifornien i USA blev först med utmärkelsen i Nord- och Sydamerika. I Sydafrika fick Algoa Bay samma status och där finns också sedan tidigare World Heritage Site-reservatet Bluff. Tillsammans med Hervey Bay i Australien finns därmed totalt fem sådana här djurvänliga havsreservat i världen.

Delfinarium Kolmården. Foto: Tom Svensson

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja orter som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där det går att uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.

Expedia Group 

Vi påverkade världens största researrangör Expedia Group att säga nej till delfinshower. Resejätten kommer inte längre att sälja biljetter till cirkusliknande uppträdanden och närkontakt mellan människor och delfiner. Det här beslutet kommer efter att vi under två år krävt att Expedia ska sluta att marknadsföra underhållning med marina däggdjur i fångenskap. Vårt krav fick ett starkt stöd av drygt 350 000 namnunderskrifter.

Booking.com

World Animal Protection startade 2018 ett samarbete med resenätjätten Booking.com. Syftet var att utveckla riktlinjer för en mer ansvarsfull turism och att avveckla grymma aktiviteter med vilda djur. Den stora bokningstjänsten har sedan des tagit avstånd från allt fler aktiviteter med vilda djur i fångenskap.

Delfinarium Kolmården. Foto: Tom Svensson

Nu är det slut med marknadsföring av aktiviteter med delfiner och andra marina däggdjur i fångenskap, som föreställningar och att simma med delfiner. Dessutom stoppar Booking.com all marknadsföring av närkontakt och shower med elefanter, björnar, stora kattdjur, apor, reptiler och rovfåglar.

Australien

Vi har påverkat den australiska delstaten New South Wales att förbjuda uppfödning av delfiner och import av delfiner. Nu är Sea World i delstaten Queensland den enda platsen i Australien där uppfödning av delfiner i fångenskap fortfarande förekommer.

Nederländerna

I Nederländerna påverkade vi den nederländska reseorganisationen ANVR att ta ställning för delfiner. ANVR:s uppdaterade riktlinjer för djurvälfärd innebär att det inte är acceptabelt att researrangörer erbjuder eller marknadsför anläggningar med delfiner i fångenskap.

Hawaii

Vår uppmaning till Hawaiian Airlines att sluta marknadsföra anläggningar med delfiner i fångenskap ledde till att flygbolaget tog bort de aktiviteterna från sin sina webbsidor.

Att simma med spinndelfiner är en populär turistaktivitet i Hawaii. Men nu är det slut med det, eftersom sådan närkontakt med delfiner inte anses följa gällande djurskyddsregler. Det finns flera företag som har erbjudit guidade turer till områden med spindelfiner, för att turisterna ska få möjlighet att simma med dem. Spinndelfinerna har fått sitt namn på grund av sitt karakteristiska sätt att snurra runt när de hoppar upp ur vattnet.

Delfinarium Kolmården. Foto: Tom Svensson

Spinndelfiner i det vilda

Delfiner i Sverige

Tyvärr är utvecklingen här i Sverige inte lika glädjande för delfinerna. Kolmårdens djurpark har haft delfiner i fångenskap för underhållning sedan 1969. I delfinariet finns ett dussintal flasknosdelfiner, som hålls i en betongbassäng på 2 000 kvadratmeter. Vilda flasknosdelfiner rör sig vanligen över ett stort område på 100 000 kvadratmeter.

I den här onaturliga miljön i delfinariet är delfinerna i stor utsträckning tvingade att lyda personalen. Det är svårt för delfinerna att få vara ifred och mat används systematiskt som belöning. De präglas att utföra de beteenden personalen begär av dem för att få mat, även om de egentligen inte vill delta i träningen och showerna.

Delfinarium Kolmården. Foto: Tom Svensson

Kolmårdens djurpark

Den sociala sammansättningen av gruppen i bassängen kan också skapa stora problem för delfinernas välbefinnande. Flasknosdelfiner i det vilda lever ofta i stabila familjegrupper, med en äldre hanne som ledare, några honor och deras kalvar. I Kolmårdens delfinarium får delfinerna däremot finna sig i att de aldrig kan vara riktigt säkra på när vissa flockmedlemmar försvinner och nya placeras i flocken.

För World Animal Protection är det en självklar grundinställning att vilda djur hör hemma i frihet och inte i djurparker. I undantagsfall kan djurparker bidra till att skydda hotade djurarter. Men delfinernas fångenskap i Kolmårdens djurpark kan inte motiveras utifrån ett sådant bevarandesyfte, eftersom flasknosdelfinen inte är en hotad art.

Tack för att du är med och gör World Animal Protection till en av de största djurvälfärdsorganisationerna i världen. Vi är hundratusentals supportrar som tillsammans är en stark kraft för en djurvänligare värld.