Vilda djur räddade från liv som fotorekvisita i Peru

Pressmeddelande: Vilda djur räddade från liv som fotorekvisita i Peru

Nyheter

Vilda djur som rövats bort från Amazonas regnskog och fått eländiga liv som fotorekvisita i ökända turistfällan i Puerta Alegria, Peru, har nyligen räddats.

Räddningen av över 40 vilda djur, bland annat sengångare och manat (sjöko), leddes av peruanska myndigheter tillsammans med organisationen Entropika efter att djurskyddsorganisationen World Animal Protection slagit larm.

World Animal Protection lanserade den banbrytande rapporten ‘Close up on cruelty’  2017, som visade grymheterna som dessa djur utsätts för. Den innehåller detaljer om hur olika djurarter behandlades och inriktade sig på två anläggningar varav den ena var den i Puerto Alegria, Peru, där räddningsaktionen ägde rum.

manat

Manat i bassäng på anläggningen

Rapporten visar också detaljerat hur djur rövas illegalt från naturen och utnyttjas av oansvariga researrangörer för att tjäna pengar. Djuren tvingas genomlida stressande fysisk kontakt med turister för fotografering, lever i burar eller små inhägnader, har sår och skador efter att ha blivit illa behandlade och blir i vissa fall till och med slagna.

Djuren räddades den 13 december och har flugits till olika anläggningar där de tas om hand och får veterinärvård för eventuella skador och sjukdomar. Sedan utvärderas om djuren kan rehabiliteras och återvända till naturen eller om de behöver livslång tillsyn på ett reservat.

Dr. Neil D’Cruze, som är rådgivare för frågor som rör vilda djur på World Animal Protection säger:

Det här är en fantastisk framgång för djuren som levde under så fruktansvärda förhållanden bara för att roa turister. Vi gläds åt att Perus myndigheter och organisationen Entropika har agerat för att stoppa utnyttjandet och gratulerar alla inblandade!

Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

Läs fler pressmeddelanden