elefanter i flock

Elefanten – djuret som lyssnar med fötterna

Nyheter

Hurra för elefanten, som har sin dag i dag! Den är ett djur som väcker vördnad, kärlek och respekt men jagas för sina betar, utnyttjas för skogsarbete och blir riden av aningslösa turister.

Elefanter kan inte hoppa men vissa kan stå på bakbenen för att äta av träden. De går på tå och deras fötter är enormt känsliga - så känsliga att de känner av andra elefanter upp till en halvmil bort.

elefanter i flock

Enda snabeldjuret kvar

Elefanten är det enda snabeldjur som inte dött ut. Snabeln är som en hand, enormt stark och känslig. Den har runt 40 000 muskler, jämfört med människan som har 600 i hela kroppen!

Det finns tre underarter av elefanter: Asiatisk, afrikansk savann samt skogselefant. Otroligt nog är närmast nu levande släkting  Hyrax ,som lever i Afrika, samt sjökor.

Stor social förmåga

Deras sociala förmåga är välkänd. De är extremt sociala och lever i flockar som styrs av en äldre dominant hona. De har likt oss ett stort känsloregister. De leker, busar men blir också ledsna och sörjer när någon dör. De glömmer aldrig en plats där en släkting dött och stannar alltid till där också står stilla en stund, troligen för att visa vördnad innan de går vidare. De är vandrare och förflyttar sig efter årstider och tillväxt på födan.

De behöver mycket mat – över 100 kg per dag och upp till 200 liter vatten! 

Halverad tjuvjakt – men ödesdiger

Som tur är har tjuvjakten på elefanter minskat, som mest dödades en elefant var 15:e minut, nu är det en var  30-40:e minut. Det är dock alldeles för mycket, särskilt som de har en väldigt långsam tillväxt. Elefanter blir först könsmogna när de är runt 6år men brukar inte få ungar förrän de är runt 10år. De är dräktiga i närmare två år (22 månader) och får sällan nästa kalv förrän 4-5 år senare. Elefanter över i 40-60 år.

De dödas inte primärt för traditionell medicin utan för att betarna ska användas till smycken och ornament. Det är troligen därför som vi ser färre och färre elefanter med långa betar (så kallade big tuskers), kanske finns 25-30 kvar i hela Afrika. Deras betar väger oftast mer än 50kg var och kan vara så långa att de nuddar marken.

elephants

Djur med tyngd

Man ska alltid vara väldigt försiktig runt elefanter eftersom de har en enorm styrka och är så stora. De afrikanska hannarna är störst, med runt tre meter i mankhöjd och väger fem ton. Den tyngsta elefanten som vägts var 11 ton tung, med en mankhöjd på 4,2 meter. Skogselefanten är mindre med ett snitt på 2,2m i mankhöjd. Även asiatisk är mindre med snitthöjd på 2,75 meter.

Afrikanska elefanter har mycket större öron än asiatiska. Deras öron ser ut som afrikanska kontinenten!

Skulle de anfalla är tipset att stå stilla – precis som när lejon anfaller.

Elefanter behöver ditt stöd

Vi arbetar för att elefanter ska få leva kvar i det vilda där de hör hemma. De är vilda djur som bara kan tämjas med enorm brutalitet, en process som kallas ”The Crush”.

För att skydda elefanter, rid aldrig på dem och besök aldrig en föreställning. Avstå från anläggningar där man får komma nära dem. Se dem i det vilda eller besök anläggningar som tar hand om elefanter som inte klarar sig själva.

Vi arbetar för att elefanter ska få leva kvar i det vilda där de hör hemma.

Läs mer..