Maydan Feedlot, Queensland, Australia

Ny rapport avslöjar lidandet i Australiens köttindustri

Nyheter

World Animal Protections nya rapport, "Cattle Feedlots: Australia's Hidden Factory Farms", avslöjar den grymma verkligheten för kor och tjurar som föds upp i Australiens köttindustri.

Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger: 

”Rapporten avslöjar fruktansvärda förhållanden – bland annat med hjälp av bilder som tagits av drönare. Själva affärsidén med feedlots-inhägnader är att snabbt få fram billigt kött genom att göda kor och tjurar med spannmål. Det här leder till en mängd allvarliga djurskyddsproblem, som ohälsosamma levnadsförhållanden i smutsiga inhägnader, ökad risk för infektionssjukdomar och en onaturlig kosthållning som kan orsaka livshotande hälsoproblem. Lagstiftningen är svag och i dagsläget finns exempelvis ingen juridisk skyldighet att skydda djuren mot solens hetta eller att ge dem smärtlindring”. 

En miljon kor och tjurar 

Förr användes feedlots mest som en nödåtgärd i Australien i händelse av svår torka. Men numera har de blivit en integrerad del av Australiens köttindustri. I ett sådant här inhägnat feedlot-område kan det finnas tiotusentals nötkreatur som föds upp inför slakt.  

I takt med expansionen av Australiens köttindustri har fler och större feedlots skapats för att öka mängden nötkött och samtidigt pressa ner kostnaderna för produktionen. I dag finns cirka 400 registrerade feedlots och i genomsnitt hålls hela tiden cirka en miljon kor och tjurar i de här inhägnaderna.  

Feedlots har en mycket stark marknadsposition inom den australiska handeln med nötkött. En överväldigande majoritet på nästan 80 procent av det nötkött som säljs i Australien kommer från feedlots. Australien är dessutom det fjärde största landet i världen när det gäller nötköttsexport och feedlots står för drygt 45 procent av den exporten. 

Stora djurskyddsproblem 

Det finns en mängd olika djurskyddsproblem med uppfödning i feedlots, där produktionen är inriktad på att få kor och tjurar att nå slaktvikt så billigt och snabbt som möjligt. Nötkreatur har en naturlig livslängd på 15–20 år. Men de som föds upp för nötkött i feedlots slaktas när de bara är 1–1,5 år gamla.  

Den snabba tillväxten åstadkoms genom en radikal koständring, från gräs till spannmål. Trots att nötkreatur naturligt livnär sig på gräs tvingas de här äta spannmål som korn, vete och durra. Kostbytet kan få mycket allvarliga hälsoeffekter och i värsta fall leda till en plågsam död. 

Amanda Dahlberg säger: 

”Kor och tjurars behov av bete och vila kan inte tillgodoses i en typisk feedlot-inhägnad. De utsätts regelbundet för extrem hetta, ohygieniska förhållanden och smittorisker. Dessa ogynnsamma förhållanden kan leda till en mängd sjukdomstillstånd – och det skapas självklart lätt mycket stress när tusentals djur tvingas leva tätt inpå varandra. I den här ohälsosamma miljön tillbringar de sina sista månader i livet i väntan på slakt, med minimala möjligheter för naturligt beteende”. 

Åtgärder för förändring 

För att minska lidandet i feedlots och bidra till ett mer djurvänligt livsmedelssystem uppmanar vi konsumenter, handlare, investerare och politiker att agera: 

  • Konsumenter rekommenderas att hålla sig välinformerade om olika produkter så att de kan välja bort varor från feedlots och de kan också öka mängden växtbaserade livsmedel i sin kost 
  • Handlare bör inte sälja kött från feedlots och kan öka utbudet av växtbaserade produkter  
  • Investerare uppmanas att så snart som möjligt plocka bort feedlots från sina investeringar 
  • Politiker måste förbättra lagskyddet för djur i feedlots, besluta om en tydlig märkning av feedlot-produkter och underlätta för bönder som vill producera djurvänligare mat.   

Till rapporten

Skriv på för att stoppa fulköttet! 

Problemen med feedlots i Australien är bara ett exempel på hur ohållbar dagens globala livsmedelsproduktion är. I Sverige driver World Animal Protection kampanjen ”Stoppa Fulköttet!” för att uppmärksamma de katastrofala effekter köttindustrin har för djur, människor och hela planeten.  

För att få svenska politiker att arbeta för en djurvänligare och klimartsmartare matproduktion samlar vi in namnunderskrifter, som vi kommer att överlämna till landsbygdsminister Peter Kullgren.  

Amanda Dahlberg säger: 

”Nu gäller det att visa att vi är många som vill se en förändring! Du är viktig för att den här kampanjen ska bli framgångsrik. Ju fler vi är som kräver ett stopp för fulköttet, desto mer tryck kan vi sätta på politikerna att agera. Så skriv på namninsamlingen till Peter Kullgren redan i dag – och be gärna andra att göra det också”. 

Till namninsamlingen 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld 

World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010. 

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning. 

Med vårt arbete för djuren bidrar vi till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.  

Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld: 

Bli gåvogivare 

Läs mer..